ERAF
Aicina pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai projektā “Kultūras mantojuma satura digitalizācija”

Kultūras informācijas sistēmu centrs aicina pasākumu rīkotājus – valsts un pašvaldību kultūras organizācijas, kā arī neatkarīgos producentus pieteikt izrādes, koncertus un tradicionālās kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai, kas tiks veikta ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija” (1. un 2. kārta) ietvaros. Pieteikšanās plānota visu projekta īstenošanas laiku līdz 2022. gada augustam.

Digitalizētās kultūras norises pēc projekta realizācijas būs pieejamas plašam iedzīvotāju lokam bez maksas tiešsaistē, tai pat laikā nodrošinot pakalpojuma legālu izmantojumu saskaņā ar autortiesību likumdošanu. Sīkāka informācija par satura atlases kritērijiem, kā arī par kultūras norišu pieteikšanu digitālajai fiksēšanai pieejama Kultūras informācijas sistēmu centra mājaslapā www.kis.gov.lv aktualitāšu sadaļā.

Digitalizēšanai pieteiktie pasākumi tiks vērtēti pēc noteiktiem atlases kritērijiem, lai sabiedrība varētu vispusīgi iepazīties ar augstvērtīgu un nozīmīgu kultūras norišu piedāvājumu, kas atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas, dejas un aktiermākslas sasniegumus, reizē atstājot spilgtu liecību mūsu pēcnācējiem par šodienas laikmeta kultūras labākajiem paraugiem. Tiks apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Vērā tiks ņemti tādi atlases principi kā Latvijā radīts augstvērtīgs mūzikas, dramaturģijas, režijas, horeogrāfijas un scenogrāfijas oriģinālsaturs, Latvijā un pasaulē atzinību guvuši darbi un izpildītāji, latviešu komponistu, dramaturgu un horeogrāfu jaundarbi, savukārt amatiermākslā vērtēti tiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skašu un konkursu rezultāti, kā arī citi kritēriji.

Kultūras norišu digitālajiem ierakstiem tiks nodrošināta ilglaicīga uzglabāšana, gādājot par to drošību, kā arī  pieejamību nākamajām paaudzēm. Projektā radītie audiovizuālie materiāli tiks izvietoti dažādās kultūras mantojuma izplatīšanas publiskajās platformās, turklāt projekta īstenošanas laikā tiks izveidota arī digitalizēto kultūras norišu datu bāze ar pasākumu īsiem informatīviem aprakstiem, lai lietotāji varētu atrast sev interesējošo izrādi vai koncertu pēc dažādiem meklēšanas kritērijiem. 


Latvijas kultūras mantojuma norišu digitālo fiksēšanu veiks publiskā iepirkumā izraudzītā kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams” ( HDPD ). Kompānija dibināta 2020. gadā ar mērķi veidot augstas kvalitātes audiovizuālu saturu - pasākumus un ierakstus, lai piedāvātu tos Latvijas skatītājiem un sadarbotos ar ārvalstu kultūras un mākslas medijiem, veicinot Latvijas mākslas un mūzikas atpazīstamību pasaulē. Uzņēmuma nozīmīgākais veikums līdz šim ir Latvijas un pasaules operas zvaigžņu koncerti un tiešraides Latvijā un pasaulē koncertu ciklā “KOPĀ”. HDPD projekta vadītāja Daina Markova ir pieredzējusi televīzijas raidījumu un operas izrāžu  tiešraižu un ierakstu projektu vadītāja Latvijā un starptautiskos projektos, līdz 2019. gadam – VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” valdes locekle, līdz 2013. gadam – LTV1 Kultūras, bērnu un izklaides programmu satura redaktore, lielu valstiski nozīmīgu notikumu, tostarp Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku, folkloras un mākslas festivālu, Lielās Mūzikas balvas svinīgo ceremoniju un daudzu televīzijas mūzikas raidījumu producente, žurnāliste un scenāriju autore, Latvijas Nacionālās operas un baleta izrāžu un starptautisko tiešraižu un ierakstu producente, sadarbojusies ar Eiropas kultūras medijiem ARTE, OPERAVISION, THEOPERAPLATFORM, EBU, IMZ un citiem. Šobrīd SIA “HDPD Productions & Dreams” valdes locekle.


Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) līdz 2022. gada augustam kā partneris īsteno sadarbību Eiropas Savienības atbalstītajā projektā „Kultūras mantojuma  satura digitalizācija” (1. un 2. kārta), ko administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar partneriem – Nacionālā kultūras mantojuma padomi, Latvijas Nacionālo arhīvu un KISC. Projekta virsuzdevums ir nodrošināt Latvijas kultūras mantojuma plašu pieejamību digitālajā vidē, kas kalpo par pamatu nacionālās identitātes stiprināšanai, kultūras, zinātnes, sabiedrības zināšanu un radošo industriju attīstībai, kā arī nodrošināt nacionāla kultūras mantojuma ilgtermiņa saglabāšanu digitālā formā, atkārtotas tā izmantošanas iespējas jaunos produktos un pakalpojumos, vienlaikus tā iekļaušanos vienotā Eiropas un pasaules kultūras digitālajā telpā.

 

Papildu informācija - vēstule kultūras organizācijām par kultūras norišu digitālo fiksēšanu

 

Informāciju sagatavoja:
Ilma Elsberga,
Kultūras informācijas sistēmu centra
projekta vadītāja asistente,
Tel. 67844902; e-pasts: ilma.elsberga@kis.gov.lv