ERAF
Pabeigta Ķemeru ūdenstorņa pārbūve

Ar Kultūras ministrijas piesaistītā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma atbalstu projektā “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē” noslēgusies Ķemeru ūdenstorņa pārbūve.

Ķemeru ūdenstornis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un vienīgais ūdenstornis Latvijā, kurā saglabāta tā pamatfunkcija – ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšana -, tam vienlaikus darbojoties kā publiski pieejamam skatu tornis. Ēkas pirmajā stāvā atradīsies tūrisma informācijas punkts, otrajā stāvā tiks izveidota ekspozīcija par Ķemeru kūrorta vēsturi, savukārt trešajā stāvā un uz torņa jumta būs ierīkotas skatu platformas.

Ķemeru ūdenstornis apmeklētājiem tiks atvērts 2021. gada pavasarī, kad noslēgsies arī vērienīgie Ķemeru vēsturiskā parka atjaunošanas darbi. Ēkas pārbūves kopējās izmaksas ir 1 062 994,09 eiro, ERAF finansējums 633 691,14 eiro, valsts budžeta dotācija 54 542,91 eiro, pašvaldības finansējums 309 076,52 eiro.

Līdz ar būvdarbu pabeigšanu Ķemeru ūdenstornī, noslēgusies visu projekta “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē” gaitā atjaunoto un izbūvēto objektu būvniecība. Restaurēta Mellužu estrāde, pārbūvēts parks pie K. Valdemāra dibinātās jūrskolas un atjaunota Šlokenbekas muiža Engurē, izveidota jauna infrastruktūra Engures pludmalē, atjaunota brīvdabas estrāde “Jēgerleja” Mērsragā, izbūvēta jauna estrāde Rojā. Atjaunotajos un jaunbūvētajos objektos vēl paredzēts veidot jaunus kultūras un tūrisma pakalpojumus.

Projekts tiek īstenots Kultūras ministrijas administrētās ES fondu līdzekļu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskajā atbalsta mērķī “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī ar to saistītos pakalpojumus”.

Projekta kopējās izmaksas ir 7 340 487,38 eiro, no tām – 3 136 936,56 eiro ERAF finansējums, 836 275,87 eiro valsts budžeta dotācija pašvaldībām un 2 967 760,61 eiro pašvaldību finansējums.

Papildu informācijai:
Edīte Matuseviča,
Kultūras ministrijas 
Sabiedrisko attiecību nodaļas 
sabiedrisko attiecību speciāliste
67330306, 27860642
Edite.Matusevica@km.gov.lv