ERAF
Svinīgā pasākumā atklātas atjaunotās Daugavas stadiona tribīnes

Šodien, 28. maijā, svinīgā pasākumā atklātas Daugavas stadiona atjaunotās un paplašinātās tribīnes ar 10 400 skatītāju sēdvietām. Tādējādi stadions ir gatavs XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku pasākumu uzņemšanai.

Stadiona svinīgajā atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, kultūras ministre, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radēviča, Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, LNK Industries valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Locovs.

„Pirms pieciem gadiem, 2013. gadā, deju uzveduma „Tēvu laipas” noslēguma koncerts tika pabeigts uz pacilājošas nots ar vārdiem „uz tikšanos XXVI Deju svētkos Latvijas valsts simtajā – 2018. gadā, jaunajā stadionā!”, šos drosmīgos vārdus pavadīja 13 000 dejotāju un 5000 skatītāju aplausi. Tolaik tie šķita pārsteidzīgi, bet ar ticību izteikti vārdi. Taču šodien, uzlūkojot 1. kārtas rezultātus, varam droši teikt, ka tie piepildījušies. Daugavas stadiona tribīņu pārbūve deju lieluzvedumā „Māras zeme” ne tikai ļaus īstenot jaunus mākslinieciskus risinājumus, bet arī pulcēs rekordlielu dalībnieku skaitu – 18 tūkstošus dejotāju, turklāt klātienē visus koncertus varēs izbaudīt divas reizes vairāk skatītāju,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Skatītāju tribīņu atjaunošana un paplašināšana ir pirmais no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta „Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē” darbiem. Līdz 2022. gadam šī projekta ietvaros Daugavas stadionā tiks atjaunots dabīgā zālāja futbola laukums, kā arī vieglatlētikas skrejceliņi un sektori atbilstoši starptautisku augstākā līmeņa futbola un vieglatlētikas sacensību rīkošanas prasībām. Stadionam taps arī jauna ledus halle, vieglatlētikas manēža un multifunkcionālā halle, tiks labiekārtota teritorija.

Projekta kopējās izmaksas ir 61 965 627,85 EUR, un no tām ERAF līdzfinansējums ir 37 550 530,46 EUR.

Daugavas stadiona attīstīšana ir viens ko kopumā pieciem ERAF līdzfinansētiem Rīgas revitalizācijas projektiem, kuru īstenošanu kā ES fondu atbildīgā iestāde stratēģiski plāno un pārrauga Kultūras ministrija. Pirmais no šiem projektiem ir Teikas un Čiekurkalna apkaimē restaurētā VEF kultūras pils. Vēl divus projektus – prototipēšanas darbnīcu „Riga Makerspace” un izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centru „TabFab” – paredzēts veidot Centra perifērijas Brasas apkaimē. Savukārt Šķirotavas apkaimē taps skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāles komplekss.

ERAF līdzfinansēto Rīgas revitalizācijas projektu uzdevums ir ne vien pašu kultūras būvju attīšana, bet arī plašāka Rīgas nepilnīgi izmantoto vai pat degradēto teritoriju iedzīvināšana, padarot vidi pievilcīgāku iedzīvotājiem un jaunām investīcijām.

Informāciju sagatavoja:
Inita Kabanova
Kultūras ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas referente
E-pasts: Inita.Kabanova@km.gov.lv
Tālr. (+371) 67330254