ERAF
Valdība apstiprina 10 projektu sarakstu kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai

Valdības š.g. 20.decembra sēdē tika apstiprināts 10 projektu iesniedzēju saraksts, kuri varēs pretendēt uz Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai. Virknē Latvijas kultūras un dabas mantojuma objektu tiks attīstītas esošās funkcijas un piedāvāti jauni pakalpojumi, nodrošināta investīciju ilgtspēja un ietekme uz sociālekonomiskā potenciāla attīstību, kā arī sekmēta integrācija vietējās ekonomikas struktūrā. Kopējās ERAF investīcijas projektu sarakstā ietverto pasākumu īstenošanai - 35 125 868 eiro.

Pašvaldību iesniegto projekta ideju izvērtēšanu veikusi Kultūras ministrijas (KM) izveidota komisija, kuras sastāvā ar balss tiesībām iekļauti pārstāvji no KM, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Reģionālo centru apvienības, Latvijas piekrastes pašvaldību apvienības un Novadu apvienības.

1.atlases kārtas „Ieguldījumi kultūras un dabas mantojuma attīstībai visā Latvijas teritorijā (tai skaitā Rīgā), izņemot pārējās Baltijas jūras piekrastes pašvaldības” projektu iesniegumu sarakstā tika iekļautas sešas projektu idejas, savukārt 2. kārtā „Ieguldījumi kultūras un dabas mantojuma attīstībai pašvaldībās, kuru administratīvā teritorija robežojas ar jūru (izņemot Rīgu)” - četras projektu idejas. Šīs 10 idejas atbilstoši kvalitātes vērtēšanas kritērijiem komisijā ieguvušas vismaz minimālo punktu skaitu, un to īstenošanai ir pietiekams ERAF finansējums.

Atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra aicinās projektu iesniedzējus – sarakstā minētās pašvaldības – sagatavot un iesniegt projektu iesniegumus.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūras izveidota vērtēšanas komisija vērtēs projekta iesniegumā plānoto investīciju atbilstību Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena „Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1.specifiskā atbalsta mērķa „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” ieviešanas nosacījumiem.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv