Radošā Eiropa
2018. gads - Eiropas Kultūras mantojuma gads

2018. gads ir pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu (EKMG). EKMG ir iecerēts ar mērķi mudināt plašāku cilvēku loku atklāt un iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un stiprināt izjūtu, ka esam piederīgi kopīgai Eiropas telpai.

Eiropas Kultūras mantojuma gada devīze ir “Mūsu mantojums – pagātnes un nākotnes satikšanās”.

Visa gada laikā neskaitāmi notikumi visā Eiropā būs veltīti tam, lai mudinātu Eiropas kultūras mantojumā dalīties un novērtēt to kā kopīgu resursu, lai uzlabotos izpratne par kopīgu vēsturi un bagātībām, lai cilvēki labāk izjustu piederību Eiropai un lai Eiropas kultūras mantojums tiktu labāk sargāts, saudzēts, lietots, izprasts un popularizēts.

Nozīmīgākie plānotie pasākumi EKMG ietvaros

Eiropas diena (9. maijs): Šajā datumā tiek atzīmēta Robēra Šūmana deklarācijas gadadiena, un šogad 9. maijā ir aicinājums īpašu uzmanību pievērst Eiropas Kultūras mantojumam, kam par godu tiks rīkoti dažāda veida pasākumi, izstādes, kā arī radošās darbnīcas. „Oda priekam” izaicinājums: Europa Nostra prezidents Plasido Domingo, atzīmējot EKMG, aicina piedalīties #Ode2Joy izaicinājumā, izpildot Odu priekam sev nozīmīgā mantojuma vietā un 9. maijā daloties ar to sociālajos tīklos. Vairāk par akciju var atrast šeit. Eiropas kultūras mantojuma dienas: Tiek svinētas katru gadu augustā/septembrī un tajās piedalās aptuveni 20 miljoni cilvēku. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir tematiska, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu veidota kultūras pasākumu programma, kuras mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, vairojot izpratni par pieminekļu aizsardzību – aizsargājamo pieminekļu dažādību, vērtību apzināšanu, saglabāšanu, kā arī kultūras mantojumu kā resursu ilgtspējīgai attīstībai.

Lai uzzinātu vairāk par plānotajiem pasākumiem, lūgums apmeklēt EKMG mājas lapu (pieejama visās ES valodās) šeit
Eiropas Komisija ļoti novērtēs, ja saņems informāciju (e-pasta formā) par aktivitātēm un pasākumiem (pasākuma nosaukums, auditorija, fotogrāfijas, video materiāli, preses relīzes utt.), kuri būs notikuši EKMG ietvaros. Eiropas Komisija piedāvā arī iespēju popularizēt pasākumu, publicējot informāciju par to EKMG mājas lapā, ziņu lapā vai sociālajos tīklos.

EKMG zīme (logotips, devīze un tēmturis) ir pieejama visiem pasākumiem, notikumiem un projektiem, kas notiek no 2017. gada 7. decembra līdz 2018. gada 31. decembrim. Kultūras mantojuma gada zīme ir paredzēta, lai apzīmētu projektus, kas palīdz sasniegt vienu vai vairākus Eiropas Kultūras mantojuma gada mērķus. Eiropas Komisijas pārstāvjiem ir tiesības piešķirt šo zīmi pasākumiem, kuri atbilst šī gada mērķiem. Vadlīnijas par zīmes iegūšanu atrodamas šeit.

Televīzijas kanāls ARTE ir pasludināts par oficiālo EKMG mediju partneri, un 2018. gadā kanāls piedāvās skatītājiem plašu sižetu klāstu par Eiropas kultūras mantojumu.

Papildu informācija par EKMG atrodama šeit, kā arī EKMG logo lejupielādējams šeit. Dažādus audiovizuālos materiālus saistībā ar EKMG var aplūkot šeit.

Eiropas Kultūras mantojuma gada nacionālā koordinatore Latvijā ir Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja Baiba Mūrniece, tālr. 67326602, baiba.murniece@mantojums.lv.

Eiropas Kultūras mantojuma mājas lapa Latvijā - http://mantojums2018.lv/