Arhitektūra
Arhitektūras nedēļa ir sākusies!

No 15. līdz 19. maijam Latvijā tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa, kuras ietvaros norisināsies vairāki pasākumi ar mērķi veicināt diskusiju par to, kas ir laba arhitektūra, izcelt Latvijas arhitektūras izcilākos sasniegumus pēdējā gada laikā un veicināt plašākas sabiedrības iesaisti arhitektūras vidē.

Pirmdiena, 15. maijs plkst. 12:00
Arhitektūras nedēļas un LAGB 2017 nominantu izstādes atklāšana
LNMM galvenās ēkas laukums parka pusē, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Arhitektūras nedēļa iesākas 15. maijā, kad pie pagājušā gada laureāta — Latvijas Nacionālā mākslas muzeja tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 nominantu darbu izstāde. Tajā būs aplūkojami 18 nacionālās žūrijas atlasītie darbi, kas tikuši izvirzīti tālākai cīņai par Latvijas Arhitektūras gada balvām. Izstāde būs apskatāma līdz nedēļas beigām, tajā skaitā arī Muzeju naktī.

Pasākuma apraksts: https://www.facebook.com/events/252803511859870/

Otrdiena, 16. maijs plkst. 17:00
Process 17
LNMM kupola zāle, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Arhitektūras studentu darbu izstāde, kurā tiks atainoti studiju darbu attīstības posmi. Starp studentu darbiem būs paslēpti arī Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 nominantu zīmējumi - vai varēsiet tos atrast?

Pasākuma apraksts: https://www.facebook.com/events/288981988211903/


Otrdiena, 16. maijs plkst. 19:00
Jošiharu Cukamoto lekcija un filmas "INSIDE ARCHITECTURE: A Challenge to Japanese Society" vienīgais seanss Latvijā
Kinoteātris "K.Suns", Elizabetes iela 83/85

Jošiharu Cukamoto
"Architectural Behaviorology"

Zināmais Japāņu arhitekts un Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 starptautiskās žūrijas pārstāvis ievadlekcijā pirms filmas stāstīs par biroja “Atelier Bow-Wow” darbību, kuru kopā ar kolēģi dibinājis Tokijā, 1992. gadā, un ar laiku ieguvis gandrīz vai kulta statusu. Izstrādājot dažādus projektus un veicot svarīgus un interesantus pētījumus par arhitektūras un pilsētu attīstību, pievēršot uzmanību mikro arhitektūras telpām (telpa, ko radījusi pati vide), kā arī ieviešot tādu jēdzienu kā da-me (ne-labs) arhitektūra - arhitektūra, kas ir stūrgalvīgi godīga un attīstās neatkarīgi no estētiskiem un plānošanas kritērijiem.

"INSIDE ARCHITECTURE: A Challenge to Japanese Society"

Pasākuma turpinājumā notiks dokumentālās filmas "Arhitektūras iekšpusē: Japānas sabiedrības izaicinājums" pirmizrāde un vienīgas seanss Latvijā. Filma ir informatīvi aizraujošs stāsts par Japānas arhitektūras attīstības dažādiem posmiem, sākot no pagājušā gadsmita 70-tajiem gadiem, līdz mūsdienām. Filmā iekļautas intervijas ar tādiem pasaules arhitektiem kā Arata Isozaki, Tojo Ito, Tadao Ando, Remu Kolhāsu, Peteru Eizenmanu un Čārlzu Dženku.

Biļetes iespējams iegādāties šeit: http://www.bezrindas.lv/lv/inside-architecture-a-challenge-to-japanese-society/3334

Pasākuma apraksts: https://www.facebook.com/events/670824466445483/

Trešdiena, 17. maijs plkst. 15:00
Diskusija: Kas notiek Latvijas arhitektūrā?
LNMM kupola zāle, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Diskusijas dalībnieki sarunā ar moderatori Ievu Zībārti runās par:

jauno arhitektūru pilsētu un lauku vidē; arhitektūras mantojumu; jaunu rajonu un teritoriju attīstību; mājokļu arhitektūru; arhitektu pētnieciskajām un sociālajām iniciatīvām.

Ceturtdiena, 18. maijs
Bērnu balvas arhitektūrā ZIRNIS žūrijas tikšanās
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Brīvdomīgās izglītības projekta SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS bērnu žūrija tiksies muzejā, lai kopā ar arhitektiem iepazītos ar nominantu darbiem un izvēlētu bērnu balvas ZIRNIS Latvijas arhitektūrā laureātu. Bērnu žūriju pārstāv 5.—6.klašu skolēni. Balvu tradicionāli pasniegs Latvijas Arhitektūras gada balvas ceremonijas ietvaros.

Piektdiena, 19. maijs plkst. 16:30
Vieslekcijas
Dzintaru koncertzāle, Turaidas iela 1, Jūrmala

Jakobs Kureks (Jacob Kurek)
"Human Interaction Through Architecture"

Jakobs Kureks lekcijā runās par arhitektūru, kas tiek veidota uz pierādījumiem balstīta dizaina rezultātā, un kas cieši saistīta ar cilvēkiem, telpu un dienas gaismu. Stāstīs, kā nākotnes ēku un vides radīšanas priekšnoteikums ir cilvēku mijiedarbība un spēja radīt rezonējošu publisko sfēru. Pamatos apgalvojumu, ka arhitektūras attīstība atkarīga no tās atrašanās vietas, kultūras un klimata, un, ņemot vērā šos apstākļus, ir iespējams atvieglot tās izmantošanu un kļūšanu par neatņemamu sabiedrības daļu.

Jakobs Kureks, arhitektu biroja Henning Larsen Architects partneris, ir atbildīgs par liela mēroga starptautiskiem projektiem. Kopš biroja dibināšanas tā projekti īstenoti vairāk kā 20 valstīs. Jakobs strādājis HLA divdesmit gadus, no kuriem piecus vadījis biroju Rijādā, Saūda Arābijā, kur atzīts par vienu no reģiona pieciem nozīmīgākajiem arhitektiem.

Andis Sīlis
"Arhitektūra kā domāšanas process"

Andis Sīlis lekcijā aicinās visus klātesošos iedziļināties un domāt par cēloņsakarībām ideju ģenerēšanā un uztverē. Arhitekts stāstīs par arhitektūras formālās izpausmes emocionālo un intektuālo komponenšu atšķirībām plašākā nozīmē un virknē realizētu projektu. Tiks apskatīta arī tēma par subjektīvo un objektīvo autoru un lietotāju domāšanā un spriedumos par arhitektūru.

Strādājs kā arhitekts un uzņēmuma vadītājs tādos birojos kā Sīlis & Partneri, SĪLIS, ZĀBERS & KĻAVA, šobrīd SZK un Partneri. Nozīmīgu projektu vidū ir tādas ēkas kā Mercedes Benz auto tirdzniecības centrs, Latvijas Mākslas akadēmijas jaunais korpuss, Rīgas akustiskās koncertzāles projekts

Kengo Kuma
"Driving Forces Behind Architecture of Smallness"

Lekcijas tēma ir cieši saistīta ar Kengo Kumas pārstāvēto ahitektūras virzienu, kurā viņš neatzīst spēcīga un liela mēroga struktūras un ierosina ideju par nelielu, dabīgu arhitektūru un cilvēcisku mērogu. Galvenā uzmanība tiks pievērsta motivācijai un lēmumu pieņemšanas procesam. Arhitekts runās par lēmumiem, kas atvieglo arhitektūras sašķelšanu tās mazākajās iespējamās daļās un procedūrās, kādas kultūras tendences un iesaistītās personas uzsāk un uztur šīs idejas.

Kengo Kuma ir viens no zināmākajiem japāņu arhitektiem un vairākkārtējs prestižās Prickera balvas nominants. 1990. gadā Tokijā dibinājis savu arhitektūras uzņēmumu Kengo Kuma & Associates. Šobrīd arhitekta vadītais birojs strādā pie aptuveni 100 objektiem Japānā, Eiropā, ASV, Ķīnā un daudzās citās Āzijas valstīs.

Pasākuma apraksts: https://www.facebook.com/events/603556733181058/

Piektdiena, 19. maijs plkst. 20:00
Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 apbalvošanas ceremonija
Dzintaru koncertzāle, Turaidas iela 1, Jūrmala

Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes apbalvojums un Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums. Apbalvošanas ceremonijā tiks svinīgi paziņoti nozares augstākās atzinības - zelta un sudraba ananasu - ieguvēji. Ceremoniju organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju.

Pasākuma apraksts: https://www.facebook.com/events/1866491740299508/


Sīkāku visu Arhitektūras nedēļas aprakstu skatitet šeit: http://www.latarh.lv/gada-balva/arhitekturas-nedela/