Arhitektūra
KM paraksta memorandu ar Dāniju par sadarbību radošo industriju jomā

Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa vizītes laikā Dānijas Karalistē abu valstu Kultūras ministriju pārstāvji parakstīja īpašu sadarbības memorandu, kas paredz sadarbības veicināšanu visās mākslas un kultūras jomās. Tostarp Dānijas puse apņemas padziļināt jau uzsākto sadarbību Rīgas radošā inkubatora „Tabakas fabrika” (Miera ielā 58) izveidē, kur plāno ieguldīt arī līdzekļus teritorijas sakārtošanā un telpu dizainā, tāpat dāņi apņēmušies piesaistīt labākos ekspertus, radot inkubatora saturiskās programmas.

„Latvijas radošo industriju pārstāvjiem ir daudzas labas idejas, taču reizēm pietrūkst platforma un zināšanas, lai radītu konkurētspējīgu produktu. Lai mūsu dizains attīstītos un iekarotu savu vietu pasaulē, ir ļoti svarīgi ņemt piemēru no tādām dizaina lielvalstīm kā Dānija. Noslēgtais sadarbības memorands palīdzēs ne tikai radīt vidi, kur strādāt, bet arī iegūt vērtīgu pieredzi no dāņiem,” akcentē Sandis Voldiņš, Kultūras ministrijas valsts sekretārs.

Latvijai izveidojusies laba sadarbība ar Dānijas Kultūras institūtu, kas Latvijā strādā jau no 1990. gada. Arī, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, Dānijas Kultūras institūts plāno plašu kultūras un citu aktivitāšu programmu.

„Sadarbība kultūras jomā ir stāsts par cilvēku satikšanos. Šis memorands pavērs jaunas sadarbības iespējas, lai daudzi Latvijas un Dānijas kultūras cilvēki varētu satikties. Esmu pateicīgs abu valstu Kultūras ministrijām par radīto iespēju, kas ļaus latviešu un dāņu kolēģiem ciešāk sadarboties,” uzsver Dānijas Kultūras institūta direktors Simons Drevsens Holmbergs.

Radošo industriju inkubatora projektēšanu Tabakas fabrikā plānots uzsākt vēl šogad. Jau ziņots, ka nākamā gada rudenī uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā pārcelsies Jaunais Rīgas teātris un ar laiku bijušo ražošanas kompleksu plānots attīstīt kā Radošo industriju kvartālu.

Ar radošajām industrijām Latvijā saprot aktivitātes, kas balstās uz individuālo vai kolektīvo radošumu, prasmēm un talantu un kuras, izveidojot un izmantojot intelektuālo īpašumu, spēj celt labklājību un radīt darba vietas. Radošās industrijas rada, attīsta, ražo, izmanto, izrāda, izplata, saglabā produktus, kam piemīt ekonomiska, kultūras un/vai izklaides vērtība. Kultūras un radošo industriju ietvertās nozares - arhitektūra, dizains, kino, izpildītājmāksla, vizuālā māksla, mūzika, izdevējdarbība, televīzija, radio un interaktīvie mediji, reklāma, datorspēles un interaktīvās programmatūras, kultūras mantojums, kultūras izglītība, atpūta, izklaide un citas kultūras darbības.

Informāciju sagatavoja:
Ginta Bormane
Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos
T: 67330202, 28684896
E: Ginta.Bormane@km.gov.lv