Arhitektūra
Kultūras ministra apsveikums Pasaules arhitektūras dienā

Starptautiskā Arhitektu savienība (UIA) tās pastāvēšanas 71. gadskārtā tradicionāli uzrunā mūsu planētas 3.2 miljonus lielo arhitektu saimi. Šoreiz UIA vēršas pie kolēģiem ar izteikti sociāli orientētu aicinājumu; ar arhitektūras līdzekļiem dot katram planētas iedzīvotājam mājokli - “Architecture… housing for all”. Tā ir jūsu profesionālās organizācijas vēlme arhitektiem būt sociāli atbildīgiem, kā arī domāt par visas sabiedrības labumu vienlīdzīgas un taisnīgas kopā dzīvošanas vārdā.

Kad Latvijas simtgades lielie svētku pasākumi pierimuši, šāda pievēršanās ikdienas dzīves kvalitātei un problēmām ir īsti vietā, jo tieši mājokļi veido pamatu Latvijas apbūvētajai videi un kultūrainavai. Tas, ka sociālo mājokļu īpatsvars pie mums ir daudzkārt mazāks (04% un 8%) salīdzinoši ar Eiropas valstīm un no padomju laika mantotie dzīvojamie rajoni nav saistāmi ar arhitektūras kvalitātēm, ir problēma un izaicinājums reizē. To risināt mūs aicina arī visu Eiropas kultūras ministru parakstītā Davosas deklarācija par vides kultūras (Baukultur) problemātiku. Te Eiropas un pasaules redzējums satiekas, akcentējot katras vietas mantojumu un identitāti.

Esmu gandarīts, ka Latvijas Arhitektu savienība novembra sākumā Rīgā organizē plašu UIA I un II reģiona konferenci „Architecture of migration”, mēģinot plašāk tulkot un interpretēt migrācijas jēdzienu. Novēlu jums veiksmīgi pabeigt darbu pie Arhitektūras likuma, kas būs pamats labākai profesionālai sadarbībai laikā, kad karsti diskutējam par atbildības sarkanajām līnijām būvprocesā.

Un īpašs sveiciens visiem arhitektūras izglītībā iesaistītajiem, jo tieši šajās dienās atskatāmies uz 150 gadiem kopš profesora Gustava Hilbiga vadībā un viņā celtajā ēkā Raiņa bulvārī studijas uzsāka pirmie arhitekti.

Pasaules arhitektūras dienā Kultūras ministrijas vārdā sveicu Latvijas arhitektu savienību un katru arhitektu viņa rodošajā darbā arhitekta praksē, Latvijas arhitektūras skolās, pilsētu arhitektu dienestos un būvvaldēs!

Nauris Puntulis
Kultūras ministrs