Arhitektūra
Nosvinēti Daugavas ledus halles spāru svētki

Piektdien, 16.oktobrī, Daugavas ledus halles būvnieki, projektētāji, būvuzraugi un citi ar ledus halles būvniecību saistīti atbalstītāji svinīgi atzīmēja Spāru svētkus,  sakot lielu paldies būvniekiem par ieguldīto darbu. Spāru svētki ir sena būvniecības tradīcija, kas simboliski iezīmē to brīdi, kad būve ir tās augstākajā punktā – jumta nesošā konstrukcija un lielākie būvdarbi ir pabeigti.

Daugavas ledus halles būvniecība tika uzsākta 2020.gada sākumā, līdz šim ir pabeigti gandrīz visi betonēšanas darbi, uzstādītas dzelzbetona metāla konstrukcijas, uzsākti jumta nesošā profila un montāžas darbi, turpinās fasādes sendvičpaneļu montāžas darbi, tiek mūrētas tehniskās telpas, uzsākti ūdens kanalizācijas un siltummezglu izbūves darbi. Būvniecības termiņi ir saspringti, jo ledus halle ekspluatācijā jānodod līdz 2021.gada martam, lai jau maijā tajā varētu norisināties Pasaules čempionāts hokejā vīriešiem. Ledus halle būs divos stāvos ar kopējo platību 9526 m2, paredzot tajā divus ledus laukumus hokejam un dažādu disciplīnu slidošanai. Halles 1.stāvs tiks aprīkots ar sportistu ģērbtuvēm, kafejnīcu un trenažieru zāli, 2.stāva līmenī atradīsies skatītāju tribīnes, biroja telpas un tehniskās telpas. Ledus halle būs piemērota arī kultūras pasākumiem un pulcēšanās vieta Dziesmu un deju svētku dalībniekiem.

Kā spāru svētku svinīgās uzrunas laikā norādīja Kultūras un sporta centrs “Daugavas stadions” valdes loceklis Daniēls Nātriņš “ir patiess prieks šodien būt par lieciniekiem Daugavas stadiona atdzimšanas procesam. Nenoliedzami - ledus halle jau vēsturiski ir bijusi nozīmīga Daugavas stadiona daļa un esmu pārliecināts, ka tā sniegs nenovērtējamu ieguldījumu sporta attīstībai valstī. Pateicos visiem iesaistītajiem – būvniekiem, projektētājiem, būvuzraugiem, visai Daugavas stadiona komandai, ka ledus halles būvniecība noris atbilstoši būvdarbu grafikam. Liels paldies Izglītības un zinātnes ministrijai par sniegto neatsveramo atbalstu, kā arī Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai un Kultūras ministrijai par profesionālo sadarbību.”

Izglītības un zinātnes ministrijas ministre Ilga Šuplinska uzsvēra, ka rosinoša treniņu vide un sakārtota sporta infrastruktūra ir katra sportista panākumu pamatā. Ministre atgādināja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai piederošas kapitālsabiedrības būvniecībā pirmo reizi tika veidots starptautisks iepirkums. Lai gan sākotnēji ledus halles būvniecība aizkavējās, jo iepirkuma procesa laikā tika noraidīts piedāvājums, kas gandrīz divas reizes pārsniedza pieejamo finansējumu, šobrīd, neskatoties uz Covid-19 ierobežojumiem, būvniecība noris atbilstoši plānotajam, lai jau nākamajā pavasarī sagādātu neaizmirstamus mirkļus katram, kas apmeklēs Daugavas ledus halli.

“No Eiropas Savienības fondu līdzekļiem Daugavas stadiona attīstībā kopumā tiks investēti vairāki desmiti miljoni eiro - šis ir viens no apjomīgākajiem plānošanas perioda projektiem, kura ieguvumus sporta un kultūras pasākumu norisei varēs baudīt ne vien tuvējās apkaimes iedzīvotāji, bet tam būs nozīmīga loma arī valsts mērogā, tostarp sniedzot iespēju augstā līmenī rīkot starptautiskus pasākumus. Jāsaka, ka šī projekta tapšanai sekoju ne vien kā ES fondu projektu pārraugošās iestādes vadītājs, bet arī kā hokejists entuziastu hokeja līgā, tādēļ prieks par topošo papildinājumu kvalitatīvai ledus sporta veidu infrastruktūrai ir arī pavisam personisks” vēlot veiksmi projekta īstenošanā, teica Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktors Mārtiņš Brencis.

"Daugavas ledus halles projekts ir unikāls ar to, ka hallē būs iespējams trenēties arī sportistiem ar kustību traucējumiem, viens no ledus laukumiem būs aprīkots tieši Para ledus hokeja vajadzībām. Protams, mums kā būvniekam liels izaicinājums ir īsais būvprojekta izstrādes un būvdarbu termiņš. Ledus halles būvniecība gan uzņēmumam, gan man personīgi ir ļoti svarīga. Tas ir liels gods un izaicinājums strādāt pie projekta, kam, es ticu, būs nozīmīga loma ne vien moderna kultūras un sporta kvartāla attīstībā Grīziņkalnā, bet arī Latvijas sportā un Rīgas pilsētas attīstībā", uzsvēra SIA "ARMS group" valdes priekšsēdētājs Artūrs Sprudzāns.

Daugavas ledus halles būvdabus veic SIA “ARMS Group” un OÜ “RTS Infraehitus”, būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību SIA “Ozola&Bula, arhitektu birojs”, būvprocesu vadību un būvuzraudzību nodrošina SIA “CMB”. Daugavas stadiona teritorija līdz 2022.gadam tiks pilnībā atjaunota un izveidota par modernu kultūras un sporta kvartālu Grīziņkalnā. Pirmajā attīstības posmā tika rekonstruēta Centrālā tribīne un no jauna uzbūvētas Dienvidu un Ziemeļu tribīnes. Otrais attīstības posms paredz ledus halles, vieglatlētikas manēžas ar multifunkcionalitāti būvniecību, kā arī sporta laukumu rekonstrukciju un kopējo teritorijas labiekārtojumu. Sadarbības partneris Rīgas domes Satiksmes departaments projekta ietvaros ir pabeidzis Daugavas stadionam pieguļošo ielu Augšielas, Ata ielas un Vagonu ielas rekonstrukciju, turpinās darbi pie Augusta Deglava pārvada rekonstrukcijas, lietus ūdens kolektora izbūves un satiksmes uzlabošanas pasākumiem.

Visi darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē” (ID Nr. 5.6.1.0/17/I/001) gaitā. Projektu īsteno VSIA “Kultūras un sporta centrs “Daugavas stadions”. Kopējais projekta finansējums ir 67 560 868,06 EUR, t.sk., ERAF finansējums 39 931 548,49 EUR, valsts budžeta finansējums 5 546 744,82 EUR, pašvaldības finansējums 1 500 000,00 EUR, privātais finansējums 1 725 134,98 EUR un neattiecināmās izmaksas 18 857 439,77.