Arhīvi
Izstrādāti grozījumi Arhīvu likumā

Valdība 4. jūlija sēdē izskatīja un akceptēja likumprojektu par grozījumiem Arhīvu likumā. Likumprojekts paredz Arhīvu likumu papildināt ar punktiem, kuros noteiktas sankcijas par pārkāpumiem dokumentu un arhīvu pārvaldības kārtības jomā un arhīvu lasītavās.

Līdz šim sankcijas par dokumentu pārvaldības kārtības neievērošanu institūcijās piemērotas saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 190.8 pantu. Turpmāk visi sodu veidi par dokumentu un arhīvu pārvaldības kārtības neievērošanu un lasītavu darba noteikumu pārkāpumiem tiek noteikti* Arhīvu likumā.

Lai pasargātu unikālos arhīvu materiālus, likumā tiek noteikta jauna norma – aizliegums Nacionālā arhīva, institūciju arhīvu un privāto arhīvu lasītavās ienest priekšmetus, kas neattiecas uz dokumentu izmantošanu, kā arī aizliegums bojāt dokumentus. Ņemot vērā, ka 2017. gada martā veikti grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos**, atļaujot lasītājiem bez maksas fotografēt dokumentus Latvijas Nacionālā arhīva lasītavās, ir nepieciešams garantēt to, ka dokumenti netiek bojāti.

Līdzšinējā praksē administratīvā pārkāpuma lietvedības pamatā tikušas ierosinātas pret institūciju amatpersonām par arhīviski vērtīgu dokumentu nozaudēšanu un par dokumentu iznīcināšanu bez saskaņošanas ar Latvijas Nacionālo arhīvu.

2016. gadā par minētajiem pārkāpumiem 10 personas sauktas pie administratīvās atbildības, bet 2017. gadā administratīvie sodi piemēroti 4 amatpersonām.

 

* Saskaņā ar MK lēmumu (2016.gada 13.decembra sēdes protokollēmums (prot. Nr.68 67.§) ir jāveic administratīvo pārkāpumu dekodifikācija, paredzot administratīvos sodus iekļaut nozaru regulējošajos likumos. Tādēļ tika sagatavots likumprojekts „Grozījumi Arhīvu likumā”, kas paredz līdz šim saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 190.8 pantu noteiktos sodus noteikt Arhīvu likumā.

** Ministru kabineta 2012.gada 6.novembra noteikumi Nr.747