Arhīvi
Šodien Pasaules audiovizuālā mantojuma diena

Pasaules audiovizuālā mantojuma dienā Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs aicina ielūkoties Latvijas kino vēsturē un no jauna atklāt labi aizmirsto, uzzināt iepriekš neapjausto un pastāstīt par saviem jaunatklājumiem arī citiem.

Pasaules audiovizuālā mantojuma diena 27. oktobrī ne tikai aktualizē unikālās vēstures liecības, kas, fiksētas ar attēla un skaņas palīdzību, sniedz iespēju savām acīm ielūkoties pagātnē, bet arī aicina pievērst uzmanību šo kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai nākamajām paaudzēm. Audiovizuālo materiālu saglabāšanu apdraud daudz dažādu faktoru, būtiskākais no tiem – laiks. Oriģinālo dokumentu fizisko nesēju neatgriezeniskā bojāeja un agrāko tehnoloģiju izzušana rada arvien jaunus saglabāšanas izaicinājumus.

Šogad Pasaules audiovizuālā mantojuma dienas moto ir „Atklāj, atceries un dalies”.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs glabā vairāk nekā 97 tūkstošus audiovizuālo dokumentu glabājamo vienību, to starpā Latvijā radītās spēlfilmas, dokumentālās filmas, kinohronikas, reklāmfilmas, koncertfilmas, animācijas filmas, kas tapušas laika posmā no 1910. gada līdz pat 2017. gadam. Arhīva fondos pieejamais bagātīgais materiāls glabā sevī bieži vien vēl neatklātas, neizzinātas un neinterpretētas vērtības, kuras arhīvs cenšas aktualizēt un padarīt pieejamas plašākai auditorijai.

Viens no arhīva jaunieguvumiem ir tautas kinoamatieru studijas „Fokuss” materiāli. Tautas kinostudija „Fokuss” Jelgavas kultūras namā darbojās vairāk nekā 20 gadus, līdz savu darbību beidza 1991. gadā. Kinostudijas biedri centās iemūžināt visus notikumus, kas norisinājās pilsētā, ne tikai lielos pasākumus, bet arī Jelgavas cilvēku ikdienas dzīvi. Tautas kinostudiju skatēs „Fokuss” veikums vienmēr guvis labu novērtējumu. Arhīvā glabājās „Fokuss” režisoru Edvīna Feldmaņa, Emīla Eglija, Vilņa Berlanda, Modra Klēbaha, Andra Skujas un citu veidotās dokumentālās filmas, spēlfilmas un dokumentālie materiāli, piemēram, dokumentālā filma „Vēl griežas dzirnakmeņi” (1977) par dzirnavnieku Pēteri Briņķi no Iecavas, kurš demonstrē ūdens dzirnavu darbību, dokumentālā filma „Cimdos sevi izrakstīt” (1982) par tautas daiļamata meistari Jeti Užāni, poētiskā filma par plūdiem Jelgavā „Par ūdeni” (1980) vai spēlfilma „Malduguns” (1981), kas veidota pēc Regīnas Ezeras stāsta “Tā dara visas” motīviem. Amatierkino bieži vien slēpjas neatkārtojama informācija, tas ir brīvāks no dažādu laika periodu cenzūras, tāpēc, par spīti amatieru tehniskajiem ierobežojumiem, nereti kalpo par labāko laikmeta liecību cilvēka ikdienai.

Jelgavas tautas kinostudijas „Fokuss” dokumentu kolekciju, ko veido kinodokumenti uz 16 mm kinolentes, arhīvam 2016. gadā nodeva Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs.

Svinot Pasaules audiovizuālā mantojuma dienu, arhīvs ir digitalizējis un plašākai sabiedrībai darījis pieejamu dokumentālo filmu „Amatieri” (1976). Dokumentālā filma ļauj ielūkoties tautas kinoamatieru studijas „Fokuss” darbības aizkulisēs, filmēšanas, montāžas, skaņu ieraksta un filmas projicēšanas procesā.

Lai Pasaules audiovizuālā mantojuma dienas moto „Atklāj, atceries un dalies” kļūst par ierosinājumu vēlreiz pārlūkot arī pašiem savas audiovizuālo dokumentu un foto kolekcijas, atcerēties vai no jauna paraudzīties uz pagājušajiem notikumiem un ar saviem atklājumiem padalīties ar radiem vai draugiem. Dalīties ar savu dokumentu kolekciju var arī plašākā mērogā, saglabājot to nākamajām paaudzēm. Arhīvs laipni aicina nodot savas privātās audiovizuālo dokumentu un fotodokumentu kolekcijas valsts glabāšanā, tādējādi dodot iespēju paplašināt Latvijas audiovizuālās vēstures pieturas punktus.

Ieva Nagle,
Latvijas Nacionālā arhīva,
Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva,
Dokumentu izmantošanas nodaļas arhīviste