Bibliotēkas
Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi “Oto Bongs. Krājējs”

Ceturtdien, 21. jūnijā, plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāva izstāžu zālē tiks atklāta izstāde “Oto Bongs. Krājējs”. Pēc Otrā pasaules kara vācbaltiešu izcelsmes bibliofils Oto Bongs (1918–2006) neatlaidīgi un mērķtiecīgi Rietumvācijā veidoja vienu no apjomīgākajiem un daudzveidīgākajiem Baltijas pagātnes liecību krājumiem, kas kopš 1951. gada pazīstams ar nosaukumu Baltijas Centrālā bibliotēka. Izstāde apskatāma līdz 30. decembrim. Ieeja bez maksas.

O. Bonga krājums – iespieddarbi, attēli, rokraksti un citi dokumenti – daudzveidīgi atspoguļo Baltijas reģiona kultūras, politisko un saimniecības vēsturi. Tajā savu mājvietu ir radušas grāmatas no sabiedriskām un privātām bibliotēkām, kas savulaik pastāvējušas Latvijā un Igaunijā vai arī piederējušas ar Baltiju saistītām personībām. Dažādi nozīmīgi, atsevišķos gadījumos pat unikāli materiāli O. Bonga krājumu papildinājuši kā dāvinājumi, pirkumi izsolēs un sīkumtirgu laukumos.

1990. gada maijā no Latvijas saņemto ziņu par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu Oto Bongs nosaucis par skaistāko dāvanu dzimšanas dienā, kas ļāvusi viņam galīgi izšķirties par sava krājuma likteni, par tā nosūtīšanu uz Latviju. Atbilstoši 1994. gadā noslēgtajam līgumam starp O. Bongu un LNB, viņa kolekcija ir pieejama ikvienam LNB apmeklētājam.

Izstāde ataino Oto Bonga krājēja gaitas un saikni ar trimdas latviešu sabiedrību, kā arī iepazīstina ar vērtīgākajiem un kultūrvēsturiski interesantākajiem viņa krājuma ieguvumiem vairāku gadu desmitu garumā. Eksponātu vidū ir apskatāmi materiāli, kas saistīti ar arhitektu Reinholdu Guleki, vēsturnieku Karlu fon Lēvisu of Menāru, žurnālistu un sabiedrisko darbinieku Paulu Šīmani un valodnieku Georgu Ģeruli, kā arī attēli par celtnēm un vēsturiskām norisēm, kas interesentiem jau ir daļēji pazīstami no kolekcijas “Zudusī Latvija”.

Izstādes kurators ir Dr.philol. Viesturs Zanders, tās dizainu veidojusi Ilze Kalnbērziņa-Prā.

Papildu informācija:
Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību vadītājs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tel.: +371 26472501
E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv