Deja
Ar izrādi “Antonija #Silmači” 24. augustā jubileju atzīmēs Aivars Leimanis

Šovasar dzīves un darba jubileju svinēja viens no visu laiku ievērojamākajiem latviešu baletdejotājiem un horeogrāfiem Aivars Leimanis. 24. augustā jubileja tiks atzīmēta ar Jura Karlsona baleta “Antonija #Silmači” izrādi, un visu augustu izrāžu apmeklētājus Beletāžā priecē fotoizstāde, kas veltīta Aivara Leimaņa sasniegumiem kā Latvijas Nacionālā baleta premjeram.

Aivars Leimanis bija Latvijas Nacionālā baleta premjers no 1976. līdz 1996. gadam, viņa repertuārā bija vadošās lomas baletos „Riekstkodis”, „Žizele”, „Dons Kihots”, „Apburtā princese”, „Korsārs”, „Pelnrušķīte” un citos. Kopā ar mūsu baletu Aivars Leimanis pārstāvējis Latviju vairāk nekā 40 valstīs, tostarp ASV, Francijā, Ķīnā, Argentīnā, Lielbritānijā, Itālijā, Vācijā, Somijā u. c. Aivars Leimanis guvis starptautiskus panākumus kā viessolists dejojot Maskavas Lielā teātra baleta, Filipīnu baleta, Maskavas Festivāla baleta izrādēs, sadarbojies ar Čehijas, Krievijas, Azerbaidžānas baleta kompānijām. Bijis Vladimira Vasiļjeva un Jekaterinas Maksimovas Zvaigžņu trupas dalībnieks (1989-1993).

Kopš 1993. gada Aivars Leimanis ir Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadībā balets sasniedzis ievērojamu māksliniecisko līmeni. Aivars Leimanis rūpējas, lai repertuārā līdzsvarā būtu klasiskā baleta iestudējumi, neoklasika un laikmetīgi uzvedumi. Šobrīd Latvijas Nacionālā baleta repertuārā ir visi klasiskie baleti, tāpat būtiska nozīme ir jaunu pilnmetrāžas baletu radīšanai, par ko mūsu balets izpelnījies starptautisku atzinību.

Kā horeogrāfs Aivars Leimanis iestudējis daudzus baletus – “Antonija #Silmači”, “Pie zilās Donavas”, „Bajadēra”, „Korsārs”, „Gulbju ezers”, „Riekstkodis”, „Raimonda”, „Apburtā princese”, „Frančeska da Rimini”, „Dzīve”, „Kopēlija”, „Atlantīda”, „Concerto grosso”, „Bahčisarajas strūklaka”, „Dons Kihots”, kā arī „Karlsons lido...”, kas ieguva gan Latvijas Lielo mūzikas balvu 2014 kā gada labākais iestudējums, gan saņēma „Latvijas Gāzes” Gada balvu Operai kā sezonas labākais jauniestudējums. Aivars Leimanis kā horeogrāfs strādājis arī Horvātijā, Slovēnijā un Ungārijā.

Aivars Leimanis ir Starptautiskā Baltijas baleta konkursa žūrijas priekšsēdētājs un žūrijas loceklis starptautiskos Krievijas un Korejas baleta konkursos. 2003. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni. Aivars Leimanis absolvējis Rīgas Horeogrāfijas skolu (1976) un Krievijas Teātra akadēmijas (GITIS) Baletmeistaru fakultāti, iegūstot horeogrāfa specialitāti un maģistra grādu (1995).

Informāciju sagatavoja:
Irbe Treile
Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: + 371 67073700
Mob. tālr.: + 371 25469588
E-pasts: prese@opera.lv