Deja
Laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot” šonedēļ piedāvā daudzveidīgu izrāžu programmu

Šonedēļ un nākamās nedēļas sākumā Rīgā norisināsies ikgadējais starptautiskais festivāls “Laiks dejot”, kas ir vērienīgākais laikmetīgās dejas notikums Latvijā. Šī gada festivāla programmā iekļautās deviņas izrādes sniedz plašu un spilgtu laikmetīgās dejas tendenču un sasniegumu ainu – no intīmiem pašportretiem līdz neordināriem globālo problēmu tvērumiem un iespaidīgiem starpdisciplināriem projektiem.

Ceturtdien, 8. jūnijā plkst. 18.00 Mūkusalas Mākslas salonā izstādē “Zelta gadi” notiks profesores Dainas Teters lekcija “Par veco” un kuratora Valta Miķelsona vadīta ekskursija izstādē, kā arī diskusija par mākslas un vecuma attiecībām. Īpaša uzmanība šī gada festivālā tiks pievērsta dejas māksliniekiem vecumā ap vai virs 50 gadiem, tādēļ šī tēma izvirzīta arī atklāšanas pasākuma centrā.

Piektdien, 9. jūnijā plkst. 19.00 Latvijas Kultūras akadēmijas “Zirgu pastā” pasaules pirmizrādi piedzīvos multimediālā dokumentālā izrāde “Vice Versa”, ko veidojis dejas mākslinieks Benno Vorhams (Nīderlande/Zviedrija) sadarbībā ar vizuālo mākslinieku Abdalu Omari (Sīrija/Beļģija). Tā saista ar neparasto veidu, kādā autori runā par kara ietekmi uz cilvēku un jo īpaši bērnu pieredzi. Skatupunktam vairējot starp teicēju, liecinieku un poētisku interpretētāju, mākslinieki vēsta dažādus stāstus par izglābšanos, zaudējumiem, konfliktiem, postu un to, kā saglabāt cerības, optimisma un cieņas iedīgli dzīvu.

Tai pašā vakarā no plkst. 21.00 festivāls turpināsies Rīgas Doma baznīcas dārzā, kur tiks spēlētas trīs laikmetīgās dejas izrādes. “Pelni un sniegs” ir tibetiešu izcelsmes Ķīnas horeogrāfa Cai Rana Rena Kvinga tēlaina laikmetīgās dejas izrāde, ko viņš veidojis īpaši Latvijas dejotājiem, atrodoties šeit rezidences programmā. Tāpat skatītājiem būs iespēja novērtēt fragmentu no izrādes “TIE”, kurā jaunie latviešu horeogrāfi Jānis Putniņš un Eva Kronberga pēta intimitāti, seksualitāti un dzīvnieciskumu, kas tiek slēpti aiz sociāli korektām maskām. Vakaru noslēgs gaismas instalācija – dejas improvizācijas izrāde “Sirds Ritmi Gaisma”, ko radījis Pīters Terezakiss, Alisona Grīna (ASV) un Ilze Zīriņa kopā ar Latvijas dejas māksliniekiem.

Sestdien, 10. jūnijā plkst. 19.00 “Zirgu pastā” tiks rādīta Suzanas Fjalas (Kipra) izrāde “apkopojot atsauces – kļūme” un Agates Bankavas izrāde “Slikta”. Suzana Fjala savos darbos tiecas sekmēt dažādas formas dialogu starp skatītājiem un mākslinieku, vienlaikus pētot jēdziena “laikmetīgs” nozīmi mūsdienu mākslā. Savukārt Agate Bankava ir viena no Latvijas aktīvākajiem jaunajiem horeogrāfiem, kura izrādei “Slikta” kā izpildītājus piesaistījusi Latvijas laikmetīgās dejas ievērojamākos attīstītājus.

Svētdien, 11. jūnijā plkst. 17.00 un 19.00 deju studijas “Dzirnas” telpās būs redzama Norvēģijas apvienības “Haugen Produksjoner” izrāde-instalācija “Izelpa”. Ar zinātnisku prozu, deju un inovatīvām elektroniskām skaņām skatītāji tiks aicināti ienākt milzu plaušā, kur mākslinieki un apmeklētāji varēs kļūt par vienu veselu, dalot neredzamo gaisu kā fizisku un tveramu mediju. Izrādes-instalācijas scenogrāfs ir starptautiski atzītais beļģu mākslinieks Lorenss Malstafs.

Vēlāk, plkst. 21.00 “Zirgu pastā” laikmetīgās dejas cienītājus gaida iepazīšanās ar Helēnu Katalu (Francija), kura izrādē “Pelēkbalts” izdejos savu satikšanos ar Āfriku, radot jūtīgu un spēcīgu mūžam skrienošās sievietes portretu. Caur mūziku, videodokumentiem, fotogrāfijām un ķermeņa pieredzi tiks pētīts grūtais ceļš uz citām kultūrām.

Pirmdien, 12. jūnijā plkst. 20.00 peldošajā galerijā “Noass” festivālu noslēgs izrāde “Annas Kareņinas sapņi un asaras”, ko veidojis pieredzējušais krievu izcelsmes mākslinieks Oļegs Suļimenko un jaunā austriešu horeogrāfe Jasmīna Hofere. Tas būs muzikāls ceļojums pa Annas Kareņinas sapņiem, kas saduras ar Dostojevski, Čaikovski un Bulgakovu. Stāstot stāstus, dziedot un dejojot izrādes veidotāji atklās savu versiju par to, ko Ļevs Tolstojs neuzrakstīja, bet Anna Kareņina nosapņoja.

Festivāls “Laiks dejot” aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tam izdevies attīstīties par vērienīgāko laikmetīgas dejas notikumu Latvijā un raisīt plašu interesi profesionāļu un interesentu vidū arī ārzemēs. Par to liecina iepriekšējos gados festivālā pārstāvētās valstis – līdz šim “Laiks dejot” viesojušies mākslinieki no 28 valstīm Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā.

Festivāla biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Informācija par festivālu Facebook lapā un www.laiksdejotfestivals.lv.

Festivālu rīko Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācija Latvijā un apvienība “Party”.

Atbalsta: Rīgas Dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Kultūras akadēmija, Mūkusalas Mākslas salons, Rīgas Doms, deju studija “Dzirnas”, galerija “Noass”.

 

Papildu informācija:
Daina Tabūna
Festivāla “Laiks dejot” sabiedrisko attiecību vadītāja
daina.tabuna@gmail.com