Deja
Liepājas mākslas foruma programmu papildinās dejas un teātra izrādes

Pirmajā augusta nedēļas nogalē koncertzāle “Lielais dzintars” piedāvās mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas mākslas forums”. Notikumu programmu līdzās mūzikas, mākslas un starpžanru notikumiem papildinās arī divas dejas izrādes un teātra viesizrāde.

Piektdien, 4.augustā pulksten 21 Minhenē dzimušais dejotājs un horeogrāfs Tobiass Drēgers piedāvās solo dejas izrādi “Ikdienas trakums” (Daily Madness). Izrāde ir stāsts par cilvēku, kas iesprostots starp apmātību sakārtot ikdienišķo haosu ap sevi un vēlmi sagāzt prātu ierobežojošās sienas. Izrāde apbalvota ar Minhenes kultūras balvu. Video: https://vimeo.com/85282166

Studējis laikmetīgo deju Vīnes konservatorijā un Zalcburgas Eksperimentālajā dejas akadēmijā, Drēgers iespaidojies no beļģu skatuves mākslas atvērtības un neierobežotības. Kopš 2008. gada līdzās filmu un teātra producēšanai Drēgers nodarbojas ar horeogrāfiju, kurā savienojas deja, teātris, akrobātika un objektu manipulācija. Pirms performances Drēgers vadīs arī meistarklasi, kurā visas vietas jau ir aizņemtas.

Sestdien, 5.augustā pulksten 20 koncertzāles Eksperimentālajā skatuvē būs iespēja piedzīvot Ģertrūdes ielas teātra viesizrādi “Rondo”, kas tikusi nominēta “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā Gada mazās formas izrāde. Izrādes epigrāfs vēsta: “Būt vienam ir skaisti, bet ir vajadzīgs kāds, kuram par to pastāstīt…”.

Savulaik Vīnes augstākajās aprindās Artūra Šniclera luga “Rondo” kļuva skandaloza - darbu aizliedza un autoru apvainoja netikumībā un piedauzībā. Režisors Andrejs Jarovojs lugas darbību pārcēlis uz mūsdienu Rīgu, saglabājot autora iekodēto ķirurģisko precizitāti, ar kādu tiek atklāta teatralitāte un savstarpējās spēles, ko cilvēki piedāvā viens otram, lai piepildītu savas vēlmes. Aktieri Jana Čivžele un Mārtiņš Upenieks izrādes desmit ainās izspēlē desmit pāru stāstus par vēlmēm, seksu un ilgām pēc īstas mīlestības. “Rondo” ir vieta, kur dzīvnieciskie instinkti un seksualitāte saduras ar kultūru un sabiedrības normām, un starp šiem diviem poliem dzimst erotika. Mūsdienās, kad seksualitāte ir kļuvusi par katra izklaides industrijas produkta neatņemamu sastāvdaļu, priekšplānā izvirzās nevis jautājums – kurš ar kuru, bet – vai patiesa tuvība maz ir iespējama? Līdz 16 gadu vecumam izrāde nav ieteicama.

Svētdien, 6.augustā pulksten 14 pirmizrādi piedzīvos laikmetīgās dejas uzvedums Connext - sadarbības projekts, kurā apvienojušās divas performanču mākslinieces no Latvijas un Igaunijas – Rūta Ronja Pakalne un Laura Kvelsteina. Dejas sākumpunktā atspoguļojas enerģijas apmaiņas motīvs. Dejotājas saka: “Mums ir svarīgi atrasties tuvu skatītājiem, būt starp viņiem, sajust, augt, mainīties un vienlaikus radīt enerģiju kopā ar auditoriju. Dalīšanās, iesaistīšanās un sakaru veidošana ir galvenie priekšnesuma atslēgas vārdi.” Spēcīgākais izteiksmes līdzeklis te būs kustība, bet dejotājas izmanto arī balsi, tekstu, taustāmus priekšmetus, telpiskus ķermeņus, telpu ap sevi. “Mēs izpētām piekļuvi ķermeņu robežām, sasniedzam skatītājus ar rīcību un klātbūtni uz skatuves tieši un netieši. Kamēr sabiedrība, kurā dzīvojam, nav vienota, mūsu mērķis, misija un interese ir veicināt vienotības sajūtu, stiprinot to skatītājos, izmantojot iekļaujošo-kinētisko performances aktu, ko varētu dēvēt arī par rituālu,” par dejas izrādi Connext stāsta Rūta Ronja Pakalne un Laura Kvelsteina.

Biļetes uz “Liepājas mākslas foruma” notikumiem, sākot no 5 eiro, nopērkamas “Biļešu Paradīzes” kasēs visā Latvijā un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Uz “Liepājas mākslas foruma” notikumiem iespējams iegādāties arī kopbiļeti, kas apmeklētājiem sniedz iespēju par izdevīgāku cenu apmeklēt visu foruma programmu. Forumu organizē SIA “Lielais dzintars”, tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Visa programma pieejama: www.lielaisdzintars.lv

Papildu informācijai:
Elizabete Hartmane
SIA “Lielais dzintars”
sabiedrisko attiecību vadītāja
E.: elizabete.hartmane@lielaisdzintars.lv
T.: 25993399
www.lielaisdzintars.lv