Deja
Oktobrī atklās “Lielā dzintara” Kamerzāles sezonu

Rudens sezonā Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” piedāvās četrus spilgtus dažādu žanru projektus Kamerzālē. Kā sola organizatori, četrās nedēļas nogalēs stilistiski daudzveidīgā programmā klausītāji varēs izbaudīt nedaudz intīmās Kamerzāles klātbūtnes un tuvības efektu.

Kamerzāles sezona tiks atklāta svētdien, 15.oktobrī pulksten 16 ar programmu “Vakariņas ar trio ART-i-SHOCK”. Zīmīgi, ka tieši šajās dienās apritēs divi gadi kopš Kamerzāles atklāšanas jeb paša pirmā Liepājas koncertzālē notikušā koncerta.

Trio ART-i-SHOCK – tas ir patīkams pārsteigums un neapsīkstošas enerģijas lādiņš ikkatrā koncertprogrammā. Ne velti īpaši ansambļa dalībniecēm – pianistei Agnesei Egliņai, sitaminstrumentālistei Elīnai Endzelei un čellistei Gunai Šnē - komponisti veltījuši jau teju divdesmit skaņdarbus. Trio pirmā uzstāšanās notika “Lielās Mūzikas balvas 2010” pasniegšanas ceremonijā, kur visas trīs mūziķes bija nominētas balvai kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”, un kopš šī laika gan Latvijā, gan tālu aiz tās robežām klausītāji tikuši iepriecināti ar dažādām šarmantā un meistarīgā trio programmām.

“Vakariņas ar trio ART-i-SHOCK” glezno laika un gadalaiku maiņas Latvijā un Buenosairesā. Programmas kodolu veido klausītāju iecienītais Astora Pjacollas cikls Las Cuatro Estaciones Porteñas (Gadalaiki Buenosairesā), ko speciāli trio aranžējis Andrejs Puškarevs. Argentīnas gadalaikiem pretnostatīti Latvijas sezonu ritmi - īpaši trio rakstītā opusā "Silhouettes. Behaviours" Linda Leimane stāsta par savām pavasara sajūtām, Marina Gribinčika zīmē ziedošu vasaru, Rihards Dubra atklāj “Rudens kaislības”, bet smeldzošas vēsas ziemas noskaņas ir Agnetas Krilovas darbā.

Nedēļu vēlāk, svētdien, 22.oktobrī pulksten 16 izsmalcināta franču un austriešu komponistu mūzika veidos klavierkoncerta “Vīne un Parīze. Mūzikas pērles” skanējumu. Klavieru duets, kurā apvienojušies Vācijā dzīvojošie latviešu pianisti Francis Gaiļus un Sana Villeruša, pastāv jau kopš 2004.gada un īpaša vieta abu mūziķu repertuārā ir komponista Morisa Ravēla mūzikai. Koncertprogrammas “Vīne un Parīze. Mūzikas pērles” otrā daļa veidota tieši no šī franču komponista opusiem, savukārt pirmajā daļā skanēs ar Austrijas galvaspilsētu Vīni saistītu skaņdaru mūzika. Tostarp - Volfgangs Amadejs Mocarts, romantisma pārstāvis Francis Šūberts un Jaunās Vīnes skolas liriķis - Albans Bergs.

“5 Amerikā” ir daudzveidīga amerikāņu komponistu kamermūzikas programma, kas izskanēs sestdien, 28.oktobrī pulksten 19. Šajā programmā parādīta kamermuzicēšanas krāsainība, krāšņas instrumentu kombinācijas un pārsteidzošas skanējuma iespējās, bet skaņdarbos atklāsies amerikāņu komponistu krāsaini bagātīgie raksturi - sākot no meditācijas līdz ritmiskas enerģijas pilniem skaņu rakstiem. Vairāki no programmā iekļautajiem skaņdarbiem Latvijas klausītājiem būs interesanti atklājumi, jo Latvijā tie piedzīvos pirmatskaņojumu. Projektā “5 Amerikā” piedalās vijolnieks Sandis Šteinbergs, čellists Ēriks Kiršfelds, pianiste Sanita Glazenburga, sitaminstrumentālists Elvijs Endelis, bet pūšaminstrumentus - saksofonu un armēņu duduku - pārvaldīs Ainars Šablovskis.

Horeogrāfes Agates Bankavas izrāde “Fafabulala” svētdien, 12.novembrī pulksten 16 vēstīs par divu cilvēku attieksmi, veidojot dialogu un komunikāciju. Autoresprāt, lai arī cik toleranti un demokrātiski mēs nebūtu, komunikācija un tās uztvere vienmēr būs subjektīva. Dejas izrāde atgādinās, ka nav vienas patiesības - dzīvē viss ir mainīgs, no asarām līdz smiekliem un otrādi. Izrādes horeogrāfe - Agate Bankava, dramaturģe - Anna Zvaigzne, dejotāji - Rūdolfs Gediņš un Jānis Putniņš.

Pirmās 10 biļetes uz katru Kamerzāles notikumu pieejamas tikai par 6 eiro. Pasākumam tuvojoties, biļešu cenas augs.

Koncertus organizē SIA “Lielais dzintars”, tapuši ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Liepājas domes atbalstu. Biļetes no nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā. Vairāk informācijas: www.lielaisdzintars.lv

 

Papildu informācijai:
Elizabete Hartmane
SIA “Lielais dzintars”
sabiedrisko attiecību vadītāja
E.: elizabete.hartmane@lielaisdzintars.lv
T.: 25993399
www.lielaisdzintars.lv