Dizains
Pārveidojot kādreizējo tehnikuma ēku, Rīgā top moderna prototipēšanas darbnīca ‘’Riga Makerspace’’

Pārbūvējot kādreizējo Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku Rīgā, A. Briāna ielā 13, top moderna prototipēšanas darbnīca “Riga Makerspace’’. VAS ‘’Valsts nekustamie īpašumi’’ (VNĪ) turpinot būvprojekta izstrādi, patlaban apstiprinātas topošās ēkas fasādes vizualizācijas.

Attīstāmajās ēkās plānots izvietot sešas Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) izglītības programmām atbilstošas prototipēšanas (jauna produkta parauga izgatavošana) darbnīcas, kas ļaus nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu studiju procesu. Tāpat paredzēta Mūžizglītības prototipēšanas pakalpojumu centra izveide, kas semināru, festivālu, lekciju un dažādu citu izpausmju veidā būs pieejams arī ikvienam citam interesentam.

Bijusī Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēka tiks pārbūvēta, respektējot ēkas kultūrvēsturisko vērtību un vienlaikus atbildīs mūsdienu ergonomiskas mācību vides prasībām.

Šis ir viens no trim VNĪ pārmaiņu programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros uzsāktajiem, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajiem degradēto teritoriju revitalizācijas projektiem, kas tiek īstenots kopā ar partneriem – RDMV un LMA.

“Dizains visā pasaulē kļūst arvien pieprasītāka industriju sastāvdaļa. Lai jaunie latviešu dizaineri, kas jau gūst ievērojamus panākumus pasaulē, varētu pilnvērtīgi radīt un izstrādāt savus prototipus, ir nepieciešamas piemērotas telpas. Cerams, jau pēc vairākiem gadiem mūsu jaunie talanti varēs veikt praktiskos darbus jaunās, modernās telpās,” atzīst RDMV direktors Alvis Līdaks.

Savukārt LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš norāda - lai pilnībā izmantotu dizaina nozares daudzveidīgās iespējas un inovatīvo potenciālu, kā arī uzlabotu Latvijas uzņēmumu piekļuvi dizainam, ir nepieciešama laikmetīga darba vide. ‘’Tādēļ ir apsveicams Kultūras ministrijas un VNĪ vadības lēmums atbalstīt jaunu prototipēšanas darbnīcu izveidi Briāna ielā,” pauž K.Zariņš.

Projekta kopējais budžets ir 5 miljoni eiro, no kuriem 85% ir ERAF līdzfinansējums, bet 15% - valsts budžeta finansējums. To plānots īstenot līdz 2022.gada beigām.

Prototipēšanas darbnīcas izveide līdz šim degradētajā teritorijā A.Briāna ielā 13 būtiski papildina otru Centra apkaimē īstenoto VNĪ revitalizācijas projektu – Tabakas fabrikas kvartāla Miera ielā 58 pielāgošanu Latvijas Kultūras akadēmijas mācību procesam un radošo industriju inkubatora vajadzībām. “Abi projekti sniegs ievērojamu ieguldījumu Rīgas pilsētvides attīstībā - pieaugs visas apkaimes ekonomiskā rosība, dzīves vides kvalitāte un celsies nekustamo īpašumu vērtība,” vērtē VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

“Riga Makerspace’’ projekts tiek attīstīts, pārveidojot vienu no 14 skolu un mācību iestāžu ēkām, kuras savulaik tika nodotas VNĪ pārvaldībā tālākam izvērtējumam, kāds būtu šo ēku turpmākais pielietojums. Līdzīgi ‘’Riga Makerspace’’ nākotnes attīstības iespējas šobrīd tiek izvērtētas vēl vairākām bijušo skolu ēkām kā, piemēram, Rīgā, Indriķa ielā 8b un Valdemāra ielā 26, Ventspilī - Kuģinieku ielā 2 un Pils ielā 38. Savukārt tās bijušo skolu ēkas, kuras nav nepieciešamas valsts funkciju nodrošināšanai vai kurām nav skaidra pielietojuma nākotnē, VNĪ piedāvā izsolēs.

Kopumā VNĪ uzsāktās programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 milj. eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki.

Papildu informācija:
VAS “Valsts nekustamie īpašumi”
Korporatīvās komunikācijas daļa
Tālr.: 67024693; 20235301
E-pasts;komunikacija@vni.lv