Dizains
Radies latviešu valodas jaunvārds, kas apzīmē pēkšņu lekciju

Mūsdienu dzīves temps, uzņemot arvien straujākus apgriezienus, ir radījis nepieciešamību pēc jaunvārdiem, kas apzīmētu pēkšņu notikumu un procesu rašanos. Tā, piemēram, latviešu valodā tiek izmantoti tādi jēdzieni kā zibsapulce, zibakcija, pop-up veikali, u.c.

Šī gada jūlijā, Latvijas Dizaina gada balvas projekta ietvaros, ir tapis jaunvārds ZIBLEKCIJA (pēkšņa lekcija).

Jaunvārds radies 2017. gada 18. jūlijā, neformālas sarunas rezultātā, tiekoties fotogrāfam Gatim Rozenfeldam, arhitektei un profesorei Vēsmai Konterei McQuillan, dizaina biroja H2E vadošajai dizainerei Ingūnai Elerei un dizaina biroja H2E attīstības vadītājai Annai Jarānai, meklējot nosaukumu pēkšņai, iepriekš neplānotai lekcijai.

Pirmā ziblekcija, kuras lektore bija arhitekte un profesore Vēsmai Konterei McQuillan, notika 2017. gada 21. jūlijā, Latvijas Dizaina gada balvas izglītības moduļa “Telpa kā zīmola komunikācijas līdzeklis” ietvaros.

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs, nacionāls dizaina nozares konkurss ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru izcilākos sniegumus, sekmēt Latvijā radītā dizaina pielietojumu un Latvijas dizaina nozares attīstību un izaugsmi ilgtermiņā.

Konkursu organizē dizaina birojs H2E sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina departamentu un Latvijas Mākslas akadēmiju.

Kontaktiem
Latvijas Dizaina gada balva
info@designaward.lv
www.dizainabalva.lv
tel. 22308890