Dizains
TIEŠI LAIKĀ. Dizaina stāsti par Latviju

No 2018. gada 22. novembra līdz 2019. gada 27. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10) būs skatāma Latvijas valsts simtgades izstāde “TIEŠI LAIKĀ. Dizaina stāsti par Latviju”.

Izstāde caur materiālās kultūras liecībām vēstīs par Latvijas sabiedrību vairākos vēstures posmos. Kā tapa latviskais, kāda loma tajā bija dizainam? Kā dažādos periodos diskutēts par skaisto un laikmetīgo, par dizaina un mākslas robežām? Kā dizains mainās līdz ar labklājības svārstībām? Kādu tendenču ietekmē radušies jauni dizaina virzieni?

Dizains tiecas būt laikmetīgs – dizaineru piedāvātās idejas bieži vien nāk kā atbilde kādai funkcionālai problēmai, vajadzībai vai patērnieciskai iekārei. Veiksmīgs dizaina risinājums ir neizbēgami saistīts ar konkrētā brīža tehnoloģijām un estētiskajiem priekšstatiem, tādējādi iemiesojot lietās sabiedrības vērtības un ikdienu. Savulaik tieši laikā bija gan Ansis Cīrulis un Jūlijs Madernieks ar tekstilijām un mēbeļu ansambļiem, gan darbnīca “Baltars”, gan 20. gadsimta 30. gadu izcilākie grāmatu izdevumu paraugi (“Zelta ābele”), “Minox”, “VEF. Spīdola”, Rīgas porcelāna rūpnīcas dizains 60. gados, Rīgas plakāta skola, Zaigas un Māra Gaiļu “Mēbeles jauniem cilvēkiem”.

Izstāde “TIEŠI LAIKĀ. Dizaina stāsti par Latviju” atskatīsies uz 100 gadiem kopš Latvijas dibināšanas, kad dizains pakāpeniski kļuva par patstāvīgu disciplīnu, atšķeļoties no mākslas, arhitektūras, amatniecības un rūpniecības. Šī ekspozīcija nebūs hronoloģisks stāsts par sasniegumiem simtgades griezumā – epizodes dizaina vēsturē tiks virknētas, meklējot kopīgās tēmas un izejas punktus dažādu paaudžu dizaineru darbībā.

Līdz ar dizaina objektiem izstādē iekļauti videomateriāli, fotogrāfijas un citas liecības, kas atklās kontekstus, kuros šie priekšmeti tika radīti un lietoti. Projekts top, izmantojot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un citu atmiņas institūciju krājumus.

Izstādi papildinās rakstu krājums, kurā varēs iepazīties ar pētnieciskiem rakstiem par nozīmīgām vēstures lappusēm Latvijas dizainā, piemēram, par Jūlija Madernieka mantojumu, Armijas ekonomisko veikalu kā modernāko Baltijā 1930. gados, par Kārļa Irbīša konstruētajām saplākšņa lidmašīnām, rūpnīcas “VEF” grafisko identitāti, kinētiskās mākslas projektiem utt. Otru kataloga daļu veidos intervijas, kas dokumentē aculiecinieku stāstus par svarīgām laika zīmēm no 30. gadiem līdz mūsdienām.

Paralēli izstādei Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs gatavo plašu pasākumu programmu: zinātnisko konferenci, radošās darbnīcas, tikšanās, ekskursijas un citas aktivitātes.

Teksts: Inese Baranovska

IZSTĀDI ORGANIZĒ:
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

PROJEKTA VADĪTĀJA un IZSTĀDES KURATORE:
Inese Baranovska, LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja
T: (+371) 67 830900, E: Inese.Baranovska@lnmm.lv

DARBA GRUPA:
Ilze Kalnbērziņa Praz un Zane Zajančkauska (apvienība “Kolektīvs”), Kristīne Budže,
Irēna Bužinska, Rūta Rinka, Dace Ļaviņa, Ieva Zvejniece,
Austra Stupele, Liene Granovska, Kristīne Šica

IZSTĀDES DIZAINS:
Ilze Kalnbērziņa Praz (apvienība “Kolektīvs”), Zigmunds Lapsa

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

* 6. septembris – Pēteris Martinsons. Līnija un forma

14. oktobris Projekta pirmā satelītizstāde
Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!
Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / 3. stāva vestibils.

* 19. oktobris – Kvalitātes etalons

2. decembris Izciliem notikumiem un kultūras personībām veltītās Latvijas naudas monētas
Projekta otrā satelītizstāde
Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!
Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / 3. stāva vestibils.

* 7. decembris – Izstādei “Forma. Krāsa. Dinamika” 40

17. februāris Projekta trešā satelītizstāde
Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!
Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / 3. stāva vestibils.

* 11. decembrī Starptautiska zinātniskā konference “TIEŠI LAIKĀ. Dizaina stāsti par Latviju”
Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!
Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / Lielā izstāžu zāle.
Ieeja bezmaksas.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

INTERNETA RESURSI:
www.lnmm.lv
www.lv100.lv
FACEBOOK: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs; Latvija100
YOUTUBE: muzejsDMDM; LV100
TWITTER: @DMDMmuzejs; @LatvijaiSimts
INSTAGRAM: @DMDMmuzejs
FLICKR: Latvia100
#lnmm
#DMDMmuzejs
#LV100

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / Skārņu iela 10, Rīga

DARBA LAIKS:
Otrdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās, svētdienās 11.00–17.00, kase 11.00–16.45
Trešdienās 11.00–19.00, kase 11.00–18.45
Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:
Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.
Pieaugušie: 3,50 EUR
Skolēni, studenti, pensionāri 2,00 EUR
Ģimenes biļete (1–2 pieaugušie ar 1–4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): 5,00–7,00 EUR
Gada biļetes īpašniekiem izstādes apskate bez maksas.

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Preses materiālu sagatavoja:
Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja
T: (+371) 67 357527
E: pr.service@lnmm.lv 
I: www.lnmm.lv
Twitter