Kultūras pieminekļi
Apskatei atvērs topošo Ventspils Mūzikas vidusskolu un koncertzāli

Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā interesentiem būs iespēja iepazīties ar nozīmīgu būvobjektu Ventspilī - Ventspils Mūzikas vidusskolu un koncertzāli Lielajā laukumā 1.

Piektdien, 14.septembrī, plkst.16.30 jaunā mūzikas vidusskolas un koncertzāles ēka būs atvērta apmeklētājiem, piedāvājot iespēju novērtēt līdz šim paveikto būvniecībā un vēl topošajā koncertzālē baudīt Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu koncertu. Pilsētas galvenās arhitektes Daigas Dzedones un Ventspils Mūzikas vidusskolas direktora Andra Grigaļa vadībā interesentiem būs iespēja doties ekskursijā par jaunceltnes pirmo stāvu.

Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā noritēs jau 23.reizi. Ik gadu katra Eiropas valsts izvēlas sev aktuālu tēmu kultūras mantojuma jomā un to reprezentējošus objektus, kas tiek atvērti publiskai apskatei. Šogad, kad tiek svinēta valsts simtgade, uzmanība ir pievērsta objektiem, kas simbolizē Latvijas valsts dibināšanu un attīstību. Viena no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes izvirzītajām tēmām šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienām Latvijā ir arī lielie sapņi – vietas, kas tiek radītas kā mantojums nākotnei un simbolizē Latvijas attīstību.

Šajā nedēļas nogalē Latvijā 64 vietās varēs iepazīt dažādus objektus - gan tādus, kas ļoti cieši saistīti ar Latvijas valsts vēsturi, gan arī vietas, ko šodien radām Latvijas nākotnei. Piemēram, ekskursijā varēs iepazīt Rīgas pils kastelas jauno arhitektūru vai izpētīt Latvijas Nacionālo bibliotēku kultūras kanona spēlē. Šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu kontekstā ar šiem diviem objektiem sasaucas arī sen lolotais daudzu ventspilnieku sapnis - topošā Ventspils Mūzikas vidusskola ar akustisko koncertzāli.

Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles būvniecība tika sākta 2017.gada februārī. Būvprojektu izstrādājis arhitekta Deivida Kuka (David Cook) pārstāvētais arhitektu birojs “Haascookzemmrich Studio 2050”. Būvdarbus veic pilnsabiedrība “Merks – Ostas celtnieks”. Darbu pasūtītāji ir Ventspils Mūzikas vidusskola un Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde”.

Jaunās ēkas kopējā platība būs 6880 kvadrātmetri, no tiem 75% paredzēti skolas vajadzībām, bet 25% - koncertzāles funkciju īstenošanai. Koncertzālē būs 600 skatītāju vietas, un tās telpās tiks izvietots īpašs instruments – akustiskās stabuļu ērģeles. Līdzās Bonnas ērģeļu būvniecības darbnīcas «Johannes Klais Orgelbau» un Jāņa Kalniņa Ugāles darbnīcas būvētajām akustiskajām stabuļu ērģelēm ēkas Lielajā zālē tiks integrēts vēl viens unikāls mūzikas instruments – koncerta klavieres, ko būvēs latviešu izcelsmes klavierbūves meistars Dāvids Kļaviņš, pasaulē lielāko klavieru “Klavins Modell 450” idejas radītājs un izgatavotājs.

Tā kā Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju iekļaujas vienotā koncepcijā ar Lielā laukuma labiekārtojumu, kas pabeigts jau dažus gadus pirms koncertzāles izbūves, tad jau pašlaik iespējams novērtēt, cik pārdomāti tās arhitektoniskais apjoms iekļaujas laukuma kopējā kompozīcijā un saspēlē ar strūklakas “Fregate “Valzivs”” mastiem, vienlaikus izteiksmīgi noslēdzot Lielā laukuma perspektīvo skatu. Mūzikas vidusskolas ēka Ventspilī būs unikāla arī ar tāsbūvniecībā pielietotajiem inovatīvajiem tehniskajiem risinājumiem, kas nodrošinās zemu enerģijas patēriņu. Tiks ievēroti ilgtspējīgas būvniecības un ēkas ekspluatācijas principi, kā arī ēka būs ar minimālām siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām, kas panākts, izmantojot 13 dažādas tehnoloģijas.

Ēkas būvniecību plānots pabeigt 2019.gada pirmajā pusē, bet Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle darbu jaunajā ēkā sāks no nākamā mācību gada

Papildu informācija:
Aldars Šagžijevs
Ventspils Mūzikas vidusskolas projektu vadītājs
Tālr. 29132939