Kultūras pieminekļi
Valmierā Sv. Sīmaņa baznīcas tornī atkal skan zvani

Par jaunas stundas pienākšanu Valmierā tagad vēsta zvanu skaņas no Sv. Sīmaņa baznīcas torņa – 18. gadsimtā veidotie bronzas zvani laika gaitā bija saplaisājuši, taču nu atjaunoti, turklāt tagad pieejami arī apskatei. Arī baznīcas tornī veikta renovācija, padarot to ērtāk pieejamu tiem, kas vēlas skatīt Valmieru no augšas. Darbi baznīcā veikti ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu.

Piektdien, 26. jūlijā, notika renovēto baznīcas telpu atklāšana - projekta gaitā tika pārbūvētas kāpnes uz torni, nojaukta stikla bloku siena, telpas padarītas ērtākas un apmeklētājiem pieejamākas, kā arī radīta baznīcas zvanu un pulksteņa mehānismu apskates iespēja, kas līdz šim nebija iespējams drošības apsvērumu dēļ.

Renovētājās telpās ierīkota izstāžu zāle un izvietota interaktīva pastāvīgā ekspozīcija. Tāpat nomainīta elektroinstalācija un atjaunota ugunsdrošības sistēma.

Valmieras Sv.Sīmaņa baznīca ir viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem, celts 1283 .gadā. Baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Valmieras Sv.Sīmaņa luterāņu draudze kā partneri piedalījās ERAF līdzfinansētajā projektā “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos”, kura ietvaros astoņas Vidzemes pašvaldības atjauno un attīsta deviņus kultūrvēsturiskā mantojuma objektus, radot vietu jauniem kultūras un tūrisma pakalpojumiem. Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas torņa iekštelpu atjaunošanas izmaksas ir ap 170 000 EUR, no ERAF līdzekļiem sedzot 75%. Pārējās izmaksas draudze sedz ar ziedotiem līdzekļiem, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu.