Kultūras pieminekļi
VKPAI aicina uz Eiropas Kultūras mantojuma gada ieskaņas pasākumu

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 2018. gada 4. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā rīko preses brokastis, kas veltītas Eiropas Kultūras mantojuma gadam un mūsdienās radīto kultūrvēsturisko vērtību novērtēšanai.

2018. gads ir Eiropas Kultūras mantojuma gads, kad uzmanības centrā ir kultūras mantojums, tā daudzveidība un vērtības, gads, kad ikviens aicināts iesaistīties, lai kultūras mantojums ir labāk sargāts, novērtēts, saudzēts, lietots un izprasts.

Viena no Latvijas prioritātēm Eiropas Kultūras mantojuma gada laikā ir diskusijas uzsākšana par mūsdienās radīto vērtību iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kuras aktualitāti apstiprina arī visu bijušo Latvijas Republikas kultūras ministru parakstīts ierosinājums kultūras pieminekļu sarakstā iekļaut arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku.

Jau rīta pusē 9.00 aicinām žurnālistus uz ekskursiju par to, kā tiek apgūts valsts budžeta finansējums dievnamu restaurācijā un saglabāšanā. Informāciju par Latvijas Sakrālā mantojuma saglabāšanas programmu 2018 sniegs Romas katoļu baznīcas arhibīskaps – metorpolīts Zbigņevs Stankevičs, Anglikāņu baznīcas draudzes bīskape Jāna Jēruma – Grīnberga, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas virsvaldes pārstāvji un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs.

PROGRAMMA:

9.00 kafija un atklāšana (ēku komplekss “Trīs brāļi” Vecrīgā - Mazā Pils iela 19). Ievads un informācija par Latvijas Sakrālā mantojuma saglabāšanas programmu 2018 9.30 Kā izskatās jau restaurētais sakrālais mantojums?! Ekskursija restaurētajā Jēkaba katedrālē. Projekta vadītājs Aleksandrs Manakovs 10.00 Anglikāņi – Latvijas kultūrvēstures daļa. Bīskape Jāna Jēruma - Grīnberga 10.30 Ziemeļeiropas lielākais dievnams – Rīgas Doms 11.30 autobuss uz Latvijas Nacionālo bibliotēku 12.00 Preses brokastu programma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Piedalās:
Kultūras ministre Dace Melbārde;
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka;
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis;
Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbasta fonda direktore Karina Pētersone;
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks;
Bijušie LR kultūras ministri (savu dalību apstiprinājuši R. Umblija, H. Demakova, I. Dālderis, O. Spārītis, Ž.Grende, J.Dripe)

Detalizētāka informācija par Eiropas Kultūras mantojuma gada pasākumiem (J.Dambis/B.Mūrniece)

13.20 Pusdienu kafija 13.50 autobuss uz dzejnieka J. Akuratera muzeju 14.00 Kā izskatās saglabāta bohēmas aura? Ekskursija pa dzejnieka J. Akuratera muzeju, kas pēc restaurācijas atvērts 2017. gada rudenī. 16.00 autobuss uz autoostu/staciju / iespējama ekskursija pa Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku

Eiropas Kultūras mantojuma gads ir Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības Padomes iniciatīva nolūkā veicināt Eiropas kultūras mantojumu kā vērtību sabiedrībai, dalīties ar to kā kopīgu resursu, veidot izpratni par kopējo vēsturi un vērtībām, stiprināt piederības sajūtu kopīgai Eiropas telpai, kā arī pievērst uzmanību kultūras mantojuma saglabāšanas aktuālajiem jautājumiem.

2018. gadā tiks īstenota virkne iniciatīvu un notikumu visā Eiropā, lai cilvēki varētu labāk iepazīt savu kultūras mantojumu. Kultūras mantojums veido mūsu identitāti un ietekmē ikdienas dzīvi. Mēs izjūtam tā klātbūtni Eiropas pilsētās, dabas ainavās un arheoloģiskos objektos. Tas atrodams ne tikai literatūrā, mākslā un priekšmetos, bet arī no senčiem saglabātajās amatniecības prasmēs, pasakās, ko stāstām bērniem, ēdienā, ko baudām kopā ar citiem, un filmās, kuras skatāmies un kurās atpazīstam sevi.

Kultūras mantojumam ir universāla vērtība – gan katram cilvēkam atsevišķi, gan kopienām un sabiedrībām. Ir svarīgi to saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm. Kultūras mantojums nav sastindzis muzeja eksponāts, tas attīstās, mijiedarbojoties ar mums.

Latvijas nacionālais Eiropas Kultūras mantojuma gada koordinators ir Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Informācijai:
Baiba Mūrniece
Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija
67326602
www.mantojums.lv 
www.mantojums2018.lv