Kultūrizglītība
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola svin atjaunotās skolas atvēršanas svētkus

Trešdien, 31. oktobrī Cēsīs, Lielā Kalēju ielā 4 sirsnīgā gaisotnē notika atjaunotās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas ēkas atvēršanas svētki. “Skolā mācības un darbs tiek uzsākts jau šodien,” informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes locekle Kitija Gruškevica.

Atklāšanā piedalījās kultūras ministre Dace Melbārde, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica, mūzikas vidusskolas direktors Vigo Račevskis un mūzikas skolas vadītājs Guntars Mazkalns. Pasākumā notika svinīga lentas pārgriešana pie atjaunotā nama durvīm, sirsnīgs jauno mūziķu koncerts, kā arī ekskursija pa atjaunotajām telpām, kurās jau cītīgi muzicēja skolas audzēkņi.

“Atjaunojot un pārbūvējot ēkas, mēs šeit esam radījuši bērniem un skolotājiem patīkamu, mācībām atbilstošu un mūsdienīgu vidi, kā arī uzlabojuši skaņas izolāciju, kas jaunajiem mūziķiem ir īpaši nozīmīgi, lai netraucētu viens otram mācību procesā. Zīmīgi, ka skolēni mācības atjaunotajā skolā uzsāk jau šodien, laikā, kad skola svin savu 93. dzimšanas dienu,” gandarījumu pauž VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

Savu prieku neslēpj arī A. Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas direktors Vigo Račevskis: “Esam pateicīgi VNĪ un Kultūras ministrijai par to, ka saņemam atjaunoto skolu kā dāvanu mūsu skolas dzimšanas dienā īsi pirms Latvijas valsts simtgades svinībām. Lepojamies ar to, ka mūsu audzēkņi ir talantīgi un uzcītīgi mācībās, par ko liecina augošie panākumi gan vietēja, gan reģionāla, gan valsts un pat starptautiska mēroga pasākumos. Esmu pārliecināts, ka sakārtotā mācību vide atjaunotajā ēkā veicinās radīšanas prieku un būs augsne vēl labākiem rezultātiem!”

“Latvijas mūzikas izglītības sistēma kopumā un mūzikas skolas kā tās pamats ir liela Latvijas kultūras vērtība, ar kuru varam lepoties arī pasaulē, jo tajās savu ceļu uz izcilības virsotnēm sākuši gandrīz visi mūsu ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē pazīstamie un atzītie mūziķi. Diemžēl daudzviet Latvijā mūzikas skolu ēkas ir nolietojušās un ne tuvu neatbilst satura nozīmībai, kas tajās tiek veidots, tādēļ prieks ir par katru jaunu un atjaunotu vietu. Prieks, ka Latvijas valsts simtgadi Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskola var sagaidīt un svinēt skaistās telpās. Lai labiekārtotā vide ceļ skolas prestižu un audzēkņu pašapziņu, kā arī darba prieku,” atklāšanas pasākumā uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde.

Arhitekta Imanta Timermaņa pārprojektētā mūzikas skola sastāv no divām savstarpēji savienotām ēkām: divstāvu ēkas ar kopējo platību 328,8 m2 (1895. g.) un trīsstāvu ēkas ar kopējo platību 256,8 m2 (1997. g.). Atjaunojot un pārbūvējot ēkas, veikta telpu pārplānošana, iekšējo un ārējo inženiertīklu izbūve, apkures un apgaismojuma sistēmas nomaiņa, teritorijas labiekārtošana, kā arī apgaismojuma un kardināli skaņas izolācijas uzlabojumi. Ēku atjaunošanas projekta autori: SIA “Projektēšanas birojs “Austrumi”, būvuzņēmējs: SIA “Woltec”. Kopumā projektā investēti aptuveni 385 tūkstoši eiro.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skola ir dibināta 1925. gadā. Šeit mūziku mācās audzēkņi vecumā no 7 līdz 20 gadiem, kuri apgūst taustiņinstrumentus, stīgu instrumentus, kordiriģēšanu, vokālo mūziku, populāro un džeza mūziku, pūšaminstrumentus, kā arī deju.

Kopumā skolā mācās ap 260 audzēkņi 75 pedagogu vadībā, ik dienu ēkās uzturēsies vairāk nekā 100 cilvēku. Skolā darbojas arī pūtēju un stīgu orķestris, metāla pūšamo instrumentu, saksofonu, džeza, ģitāru un koklētāju ansamblis, stīgu kvartets un koris. Visi skolas kolektīvi aktīvi koncertē, ir pilsētas un reģiona kultūras dzīves veidotāji.

VNĪ šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus, kuri iekļauti programmā “100 adreses Latvijas simtgadei”, aptuveni 135 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100 % akcionārs ir Finanšu ministrija.

Papildu informācija medijiem:
VAS “Valsts nekustamie īpašumi”
Korporatīvās komunikācijas daļa
E-pasts: komunikacija@vni.lv