Kultūrizglītība
Festivāla “Ventspils Groove 2017” meistarklases vadīs starptautiska profesionāļu komanda

No 14. līdz 19. augustam PIKC “Ventspils Mūzikas vidusskola” un Ventspils Kultūras centrs rīkos XII Mūsdienu ritma mūzikas festivālu – meistarklases VENTSPILS GROOVE 2017.

Festivāla meistarklasēs aicināti piedalīties dažādu paaudžu un iepriekšējas sagatavotības dalībnieki – Latvijas mūzikas skolu un vidusskolu audzēkņi, augstskolu studenti, pedagogi un citi interesenti.

Meistarklašu dienas kārtība plānota sekojoši: priekšpusdienā – praktiskas nodarbības pie dažādu instrumentu pasniedzējiem, pēcpusdienā – audzēkņu muzicēšana ansambļu sastāvos. Darbs ar dalībniekiem tiks organizēts atbilstoši viņu priekšzināšanu līmenim, izvēlētajai specialitātei un skaitam. Arī Junior Big Band gaidīs jaunus dalībniekus (trompetes, tromboni, saksofoni, ģitāras, basģitāras, klavieres, bungas).

Meistarklašu pasniedzēji

Meistarklašu pasniedzējs Kaspars Kurdeko:

Bundzinieks, komponists un perkusionists, studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijā džeza departamentā un Ņujorkas Manhattan School of Music sitamos Instrumentes un kompoziciju.

Kaspars ir ieguvis prestižu starptautisko balvu ar savu internacionālo džeza kvartetu “DekoMotion”džeza konkursā Keep Aye Jazz Award 2010 Niderlandē, kā arī ieguvis specbalvu kā labākais izpilditājs.

Lai paplašinātu savas mūzikas studijas un pieredzi Kaspars devies studēt uz New York Manhattan School, kur viņš studēja kopā ar tādām džeza autoritātēm/mūziķiem kā John Riley, Henry Cole, Dave Liebman,Ari Hoening, Theo Bleckmenn, Dave Douglas, uc.. Esot šādā radošā vidē, viņš bija pakļauts daudz dažādu mūzikas un mākslu ietekmei. Apkārtējā mūzikas vide un mūziķi ar kuriem Ksapars sastrādājas - vienmēr ir bijis māksliniecisks izaicinājums un dod iedvesmu un iespeju augt muzikāli kā aripersonīgi.

Šobrīd mūziķis ir muzikāli aktīvi iesaistīts dažādos internacionālos un lokālos projektos: Spyros Manesis Trio (Griekija-Portugāle),Tree Stones (Baltija), Verneri Pohjola (Somija), Francesco Bearzatti (Francija), kuri performē festivālos un koncertos dažādās Eiropas pilsetās.

"Kaspars saprot un pievērš uzmanību universāli ekspansīvai skaņai, kam ir liela nozime mūsdienu radošās mūzikas pasaulē. Viņa muzikalitātes klātbūtne ir labi pamanāma – kas liek domāt,ka Instrumenta nākotne, kā arī mūzikas nakotne ir nonākusi labās rokās - tāda jauna mūziķa rokās kā viņš. Tādēļ esmu pārliecināta, ka lietas attīstās pareizajā virzienā .. "

/ Terri Lyne Carrington bundziniece (Wayne Shorter, Herbijs Hancock/

Kaspara bungu spēles stilā dzirdama džeza mūzikas valodas ietekme,kā arī dažādu tautu mūzikas ritmu, folk mūziku, improvizācijas. Mūziķa Bungu skaņa un spēle ir bagāta ar jūtīgu ansambļa saspēli un muzikālo mijiedarbību - patiesa un vienmer meklē pēc dziļākas jēgpilnas izcelsmes.

Meistarklašu pasniedzējs, Ventspils Bigbends vadītājs Renars Lacis:

Dzimis 1976. gadā Tukumā. 2002. gadā ieguvis maģistra grādu J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Muzikālā darbība saistīta ar Rīgas saksofonu kvartetu, Latvijas Radio bigbendu, orķestri „Sinfonietta Rīga”, Liepājas simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālās operas orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Pūtēju orķestri „Rīga”. Koncertējis: Baltijas un Skandināvijas valstīs, Polijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Kanādā, Ķīnā, ASV, Francijā, Horvātijā un Slovēnijā. 1999. gadā saņēmis “Lielo mūzikas balvu”.

Kopš 2010. gada radošā darbība saistīta ar Ventspili, kur vada Ventspils bigbendu, Junioru bigbendu, Senioru bigbendu, Ventspils saksofonu kvartetu. Ir saksofona spēles un improvizācijas pasniedzējs Ventspils mūzikas skolā un Ventspils mūzikas vidusskolā.

Kopā ar Ventspils bigbendu veic regulāru koncertdarbību Ventspilī un Latvijā, muzicējot kopā ar valsts vadošajiem vokāliem un instrumentāliem solistiem, kā arī sadarbojoties ar pasaulē atzītiem māksliniekiem – Grammy balvas laureāts Magnuss Lindgrēns (Magnus Lindgren), Grammy balvas laureāts Lins Sītons (Lynn Seaton), tādējādi veidojot pilsētas tēlu un atpazīstamību. R. Lācis uzskata sevi par laimīgu cilvēku, jo darbs ir viņa vaļasprieks un otrādi. Par lielu vērtību viņš uzskata ģimeni. Ir precējies, divu bērnu tēvs. Un visa ģimene ir cieši saistīti ar mūziku un pūšaminstrumentu spēli.

Meistarklašu pasniedzējs Daniel Čačija:

Daniels Čačia - http://danielcacija.com/bio/

Horvātu izcelsmes dziedātājs izglītību guvis Frankfurtē un Grācā, kur guvis maģistra grādu prestižajā Kunstuniversität. Mākslinieks uzstājas visā Eiropā gan festivālos, gan ar solo koncertiem un dažādos sastāvos. Pilnīgāka informācija pieejama augstāk norādītajā mājaslapā.

Meistarklašu pasniedzējs Gerhard Ornig:

Gerhard Ornig (Austrija) Trompetists, komponists un aranžētājs, konkursa Riga Jazz Stage 2015 Grand Prix ieguvējs. Šobrīd dzīvo un strādā Amsterdamā, vairāku Eiropas projektu dalībnieks - Zagreb Jazz Orkestar, BvR Flamenco Big Band, New European Jazz Collective. Divus gadus bijis trompetists JMI Jazz World Orchestra un koncertējis Horvātijā, Slovēnijā, Vācijā un Beļģijā. Zināšanas papildinājis prestižajā Manhetenas mūzikas skolā. Starptautiskā džeza improvizācijas konkursa Master-Jam Festival (2013) finālists.

Ventspils Groove 2017 meistarklašu pasniedzējs Eran Har Even​:

Eran Har Even (dzimis Izraēlā) šobrīd ir viens no izcilākajiem Nīderlandes džeza ģitāristiem. Pēdējos gadus pasniedz Amsterdamas Konservatorijā, kuru savulaik pats ir absolvējis iegūstot maģistra grādu. Mākslinieka daiļrade neaprobežojas ar klasisko džezu – līdzīgi, kā citi šī žanra mūziķi Erans piedalās vairākos projektos aktīvi koncertējot un radošo meklējumu procesā veidojot savu unikālo muzicēšanas stilu. Plašāk: http://www.eranhareven.com/

Ventspils Groove 2017 meistarklašu pasniedzējs Raul Sööt:

Raul Soot (Igaunija) dzimis Valgā, saksofona spēli mācījies pie Villu Veski Georga Otsa mūzikas vidusskolā. 1997 - 1998 studējis Folkhögskolas Skurup, Zviedrija, 1998. gadā iestājās Kopenhāgenas Ritmiskās Mūzikas konservatorijā. 2001-2002 studējis Peabody konservatorijas džeza improvizāciju ASV, kur viņa skolotājs bija Gary Thomas. 2003. gadā viņš absolvēja studijas Kopenhāgenas Ritma Mūzikas konservatoriju. Kopš 2003 gada māca Igaunijas Mūzikas akadēmijā un Tartu Universitātes Vīlandes Kultūras akadēmijā. Ir aktīvs aranžētājs un izpildītājmākslinieks.

Meistarklašu pasniedzējs Stephane Escoms:

Šis daudzpusīgais franču taustiņinstrumentālists, prestižās Music Academy International Stephane ESCOMS profesors piedalījās festivālā “Ventspils Groove 2015” EL3CTRIC TRIO sastāvā. Pērn viņš uzstājās solo, atskaņojot sava topošā albūma skaņdarbus uz preparētām (sagatavotām) klavierēm. Koncertā dzirdējām populāru 20to gadu spāņu dziesmu aranžijas.

VENTSPILS GROOVE 2017 koncertos būs jūtamas jaunas vēsmas – tie kļūst neakedēmiskāki. Koncerti tuvojas vieglās mūzikas žanram neziedojot nekā no ierastās kvalitātes – visi mākslinieki ir augstākās raudzes profesionāļi. Akadēmiskais džezs ir un paliek liela vērtība, bet šogad koncertos skanēs arī spāņu “šlāgeris” šī žanra labākajās izpausmēs, romantiska ģitāras mūzika, temperamentīgais funk, kā arī neaizvietojamais un publikas karsti mīlētais Big Band.

*AUG.16. Ventspils Groove 2017 atklāšanas koncerts

trešdiena. gada 16. Augusts no plkst. 19:00 līdz 21:00

Pārventas Bibliotēka

Tārgales iela 4, Ventspils, Latvia-3602

Uzstāsies "Ventspils Groove 2017" meistarklašu pasniedzēju lieliskā kompānija: Stephane Escoms, Eran Har Even, Daniel Čačija, Gerhard Ornig, Uldis Vītols, Inga Berzina, Kaspars Kurdeko un Raul Sööt. Kā arī Ventspils Mūzikas vidusskolas stīgu kvartets ar Stephane Escoms 20.gadsimta sākuma spāņu vieglās mūzikas programmu "Pepita Greus".

*AUG.17. Ventspils Groove 2017 / Akustisko Ģitāru TRIO AG 3 o / Hermanis, Zemītis, Auziņš/

ceturtdiena. gada 17. Augusts no plkst. 19:00 līdz 21:00

Pārventas Bibliotēka

Tārgales iela 4, Ventspils, Latvia-3602

*AUG. 18. Ventspils Groove 2017 / Arta Jēkabsone / FunCOOLio

piektdiena. gada 18. Augusts no plkst. 19:00 līdz 21:00

Rātslaukums, Ventspils, LV-3601, Latvija

*AUG. 19. Ventspils Groove 2017 / meistarklašu audzēkņu koncerts

sestdiena. gada 19. Augusts no plkst. 15:00 līdz 17:00

Rātslaukums, Ventspils, LV-3601, Latvija

*AUG. 19. Ventspils Groove 2017 / Galā koncerts ar Very Big Bigband

sestdiena. gada 19. Augusts no plkst. 19:00 līdz 21:00

Rātslaukums, Ventspils, LV-3601, Latvija

Festivālu rīko PIKC “Ventspils Mūzikas vidusskola”, finansiāli atbalsta VKKF, Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma „Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos”, Ventspils pilsētas dome. Rīkot līdz: Ventspils Kultūras centrs, Pārventas Bibliotēka.

Informāciju sagatavoja:
Aldars Šagžijevs,
PIKC "Ventspils Mūzikas vidusskola" projektu vadītājs
+371 29132939
http://vmv.ventspils.lv/