Kultūrizglītība
Nosaka stingrākus Covid-19 piesardzības pasākumus Kuldīgā un Daugavpilī

Ņemot vērā jaunāko epidemioloģisko informāciju par Covid-19 lokālajiem uzliesmojumiem Kuldīgā un Daugavpilī, valdība šodien, 30. septembrī, lēma noteikt stingrākus Covid-19 piesardzības pasākumus abu pilsētu teritorijās. Ierobežojumi pagaidām noteikti no 1. līdz 14. oktobrim.

Kā iepriekš norādījuši epidemiologi, parādoties lokāliem uzliesmojumiem konkrētās vietās, nav nepieciešams ieviest ierobežojumus visā valstī, bet var vērtēt situāciju pašvaldību līmenī. Līdz ar to līdz 14. oktobrim tiek noteikti papildu ierobežojumi divās pilsētās – Daugavpilī un Kuldīgā:

nedrīkst notikt amatiermāksla un interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguve klātienē (tai skaitā treniņu, sacensību un mēģinājumu norise), arī pieaugušajiem; personām obligāti jālieto mutes un deguna aizsegus, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu, kā arī publiskās iekštelpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distancēšanos (izņemot izglītības iestādēs); pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā iekštelpās vienlaikus nedrīkst uzturēties vairāk par 500 cilvēkiem; sabiedriskās ēdināšanas vietas, piemēram, kafejnīcas, restorāni un bāri drīkst strādāt no plkst. 6.00 līdz plkst. 24.00; iekštelpās nedrīkst organizēt un notikt pasākumi, kuros nav fiksētas personalizētas sēdvietas. Tas nozīmē, ka notikt var teātra izrādes, koncerti, kino seansi un konferences, bet ne diskotēkas un citi pasākumi bez noteiktām sēdvietām.

Pēc jaunākajiem datiem, Kuldīgā Covid-19 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs ir 228 uz 100 000, bet Daugavpilī tas ir 72,6, kamēr vidēji valstī 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimstības rādītājs ir 17,6. Līdz ar to stingrākiem piesardzības pasākumiem šajās pilsētās ir pamats. Pēc speciālistu domām, šie ierobežojumi šobrīd ir optimāli un sabalansē riskus sabiedrības veselībai un nodrošina iespējas saimnieciskajai darbībai šajās administratīvajās teritorijās. Arī turpmāk epidemiologi rūpīgi analizēs situāciju, lai secinātu, vai šie ierobežojumi ir jāturpina vai jāpārskata.

Vienlaikus ikvienam visā Latvijā ir svarīgi neaizmirst distancēšanās, roku mazgāšanas vai dezinfekcijas nozīmi. Veselības ministrija aicina izvērtēt jebkura ārzemju brauciena nepieciešamību, kā arī ievērot 10 dienu pašizolāciju, ja būts valstī ar augstu Covid-19 saslimšanu. Aicinām arī ikvienu rūpīgi izvērtēt savu veselības stāvokli – ja cilvēks ir slims, ir jāpaliek mājās, lai neapdraudētu savus kolēģus. Tas attiecas ne tikai uz Covid-19, bet jebkuru infekciozu saslimšanu. Veselības ministrija kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru ir atjaunojusi arī ieteikumus darba devējiem. Ja ir iespējams, darbs gan valsts, gan pašvaldības, gan privātajos uzņēmumos būtu jāorganizē attālināti vai iespēju robežās jāmazina darbinieku pulcēšanās koplietošanas telpās.

Tāpat aicinām ikvienu iedzīvotāju, kurš to vēl nav izdarījis, lejupielādēt un lietot aplikāciju Apturi Covid, kas ļaus ātrāk noteikt vai cilvēkam ir bijusi saskarsme ar personu, kura ir saslimusi ar šo slimību. Šādā veidā jūs gan palīdzēsiet epidemiologiem viņu darbā, gan varēsiet savlaicīgāk īstenot pasākumus, lai pasargātu jūsu ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un citus apkārtējos cilvēkus.

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”