Kultūrizglītība
Valsts svētku un patriotisma nedēļā skolu jaunieši pēta Latvijas kultūras mantojumu un piedāvā radošus kultūras vērtību komunikācijas risinājumus

Jau sesto gadu Latvijas Kultūras akadēmija rīko Latvijas Kultūras kanona konkursu skolu jaunatnei, lai popularizētu jauniešiem svarīgus kultūras mantojuma artefaktus. Konkursā ik gadu piedalās Latvijas vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu un mākslas un mūzikas skolu vecāko kursu skolēni no visiem Latvijas reģioniem. Konkursa uzdevumi rosina jauniešus apzināt gan paaudzei kopīgās, gan katram individuāli nozīmīgākās tradīcijas un dažādu mākslu vērtības.

Ik gadu konkursa ietvaros tiek radīti vērtību tematam veltīti skolēnu jaunrades darbi – īsfilmas, skatuves performances, galda spēles (sadarbībā ar Brain Games Publishing). Šogad konkursa moto ir „Kultūras kanona stāsti, ziņas un vēstis Latvijas cilvēkiem nākamajā simtgadē". Konkursa ietvaros skolēni izstrādās mājaslapas http://kulturaskanons.lv/ papildinājumus ar tekstuālu un vizuālu saturu par patstāvīgi izvēlētām un pašu dzīvē nozīmīgām vērtībām. Konkursantu priekšlikumi tiks izmantoti, lai papildinātu šo Latvijas Nacionālās bibliotēkas atjaunoto Latvijas kultūras vērtībām veltīto mājaslapu ar jauniešiem piemērotu saturu un vēstījuma modeļiem.

Šīs nedēļas laikā no 13. līdz 17. novembrim katrā reģionā tiks izvēlētas vismaz divas labākās komandas, kas piedalīsies konkursa otrajā un trešajā kārtā. Otrās kārtas laikā skolēniem tiks organizēts LKA un LNB rīkots seminārs, kurā skolēni apgūs mediju satura izstrādes un kultūras mantojuma komunikācijas pamatprincipus. Savukārt 2018. gada janvārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies konkursa fināls. Fināla uzdevums būs saistīts ar satura izstrādi konkrētam medijam un mērķtiecīgu skolu jaunatnes vēstījumu Latvijas simtgades un Eiropas kultūras mantojuma gada kontekstā.

Ar konkursa norises gaitu var iepazīties Latvijas Kultūras kanona mājaslapā

Konkursa Facebook lapā

Un Latvijas Kultūras akadēmijas mājas lapā

LKA sadarbības partneri konkursa rīkošanā šogad ir Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Valsts Izglītības satura centrs, KM Latvijas valsts simtgades birojs un Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteja Svētku rota. Atbalsta Peintbols PB Telpa. Informatīvais atbalsts E-klase un Chaula.lv.