Literatūra
Frankfurtes grāmatu tirgus. Viesu valstu pieredzes

Pasākuma “Frankfurtes viesu valstu pieredzes stāsti" Somijas, Gruzijas un Slovēnijas pārstāvju galvenās atziņas un ieteikumi.

Renata Zamida, Slovēnijas Grāmatu institūta vadītāja

Slovēnija ir apstiprināta par Frankfurtes grāmatu tirgus 2022. gada viesu valsti. Laika periods no idejas dzimšanai līdz līguma parakstīšanai bijis 8 gadus ilgs. Tiesa, pirmos gados Slovēnijas valdība neesot aptvērusi, ka nepietiek ar iekšēju nolemšanu kļūt par viesu valsti, ir jāsper arī konkrēti soļi, lai šo mērķi sasniegtu.

Slovēnijas “iesildīšanās” Frankfurtei notiks 2021. gadā, kad Slovēnija būs Boloņas grāmatu tirgus viesu valsts.

Zamida uzsvēra, ka nevajag aizmirst par Frankfurtes grāmatu tirgus politisko aspektu un diplomātisko attiecību veidošanu, kam šajā tirgū ir ļoti būtiska loma.

Valdībai ir jāuzticas organizācijai, kam viņi devusi mandātu sagatavoties dalībai un pārstāvēt valsti Frankfurtes grāmatu tirgū. Citādi nekas neizdosies.

Literāro programmu tirgū un ārpus tirgus nebūtu ieteicams sākt veidot ātrāk kā 2 gadus pirms dalības tirgū kā viesu valstij, jo pirms tam ir grūti paredzēt, vai neiznāks kāds jauns dižpārdoklis u.tml. Protams, ir svarīgi nospraust skaidrus mērķus, kur un kāpēc valsts vēlas piedalīties un veidot savus pasākumus, taču piepildīt to visu ar konkrētu saturu sākt vēlāk.

Kā praktiskus sagatavošanās piemērus, kas jau palīdzējusi Slovēnijai, Zamida ieteica rokasgrāmatas veidošanu, kurā aprakstīt savus mērķus, vēlamos rezultātus, stiprās puses u.tml., lai nodotu to Frankfurtes grāmatu tirgus rīcībā. Īpaša veiksme esot arī filmas izveidošana par 5 Slovēnijas sieviešu autorēm, pēc kuras noskatīšanās ārvalstu izdevēji nopirkuši grāmatu izdošanas tiesības 3 no šīm rakstniecēm.

Medea Metrevelli, bijusī Gruzijas Nacionālā Grāmatu centra vadītāja

Gruzija bija Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsts statusā 2018. gadā. Ļoti svarīgs ir spēcīgs, skaidri saprotams koncepts dalībai. Gruzija pie koncepta ar saukli “Georgia made by Characters” nonāca 2 intensīvu dienu radošajā nometnē kopā ar dažādām reklāmas aģentūrām. Koncepta galvenā ideja – nekas Gruzijā nav tik gruzīnisks kā gruzīņu alfabēts.

Metrevelli uzsvēra, ka ir svarīgi iespējami ātri saprast – dalība tirgū nav tikai Kultūras ministrijas, bet arī citu iesaistīto ministriju iespēja un atbildība. Gruzijas tūrisms pēc dalības Frankfurtes grāmatu tirgū pieauga par 20%.

2018. gada laikā 40 Vācijas pilsētās notika ne tikai 450 ar Gruzijas literatūru saistīti pasākumi, bet arī 12 mūzikas, 11 teātra, 30 kino pasākumi un 11 mākslas izstādes. Tika sasniegta vairāk nekā pusotru miljardu liela auditorija, novērtējot sasniegtos medijus 32,5 miljonu eiro vērtībā (tik daudz šie mediji izmaksātu gadījumā, ja raksti tajos tiktu pirkti par naudu). Kā video rullītī saka Frankfurtes grāmatu tirgus direktors: “Šajās dienās visi runāja un gribēja braukt tikai uz Gruziju”.

Šo gadu laikā tika atbalstītas 300 Gruzijas autoru grāmatas 30 valodās.

Kā praktiskus padomus Metrevelli uzsvēra izcelšanos jau hand-over jeb viesu valsts statusa nodošanas ceremonijā, kurā viņu gadījumā uzstājās pasaules slavenā gruzīnu izcelsmes dziedātāja Keitija Melua. Gruzija arī ielūdza pie sevis iepriekšējās viesu valsts – Francijas – rakstnieku Mišelu Velbeku un nākamās viesu valsts – Norvēģijas – rakstnieku Erlēnnu Lū. Būtisku ieguvumu deva arī kampaņas veidošana grāmatu veikalos, iesaistot vairāk nekā 1000 dalībnieku. Tomēr pats galvenais esot: “Draudzējieties un palieciet viņu sirdīs!”

Svarīgi savlaicīgi iesaistīt visus citus potenciālos sadarbības partnerus (organizācijas, valsts institūcijas), kā arī visiem nozares dalībniekiem saprast un nospraust mērķi – kāpēc mēs gribam būt Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsts? Frankfurtes tirgus pārstāvji ir gatavi vienmēr palīdzēt un iesaistīties, bet entuziasmu un iniciatīvu viņi sagaida no viesu valsts puses.

Gruzijas dalību Frankfurtes grāmatu tirgū kā viesu valstij nodrošināja sākotnēji 4-5, bet noslēguma posmā jau 15 cilvēku liela pamatkomanda. Dalības nodrošināšana izmaksājusi 5,2 miljonus eiro.

Tiā Strandēna, Somijas literatūras organizācijas “FILI” vadītāja

Somija bija Frankfurtes tirgus viesu valsts 2014. gadā. Somijas sabiedrība sākotnēji nebija viennozīmīgā sajūsmā par šo ideju, bijis daudz un ilgi jāskaidro, kāds būs visu kopējais ieguvums no šīs dalības.

Somija uzreiz nospraudusi skaidrus rāmjus savai dalībai:

a) organizēt tikai pasākumus, kas ir saistīti ar literatūru un izglītību;

b) iesaistīt jaunus talantus – visu paviljona arhitektūru un dizainu veidoja studenti;

c) aicināt uz tirgu tikai tos autorus, kam ir iznākusi grāmata 2014. gadā;

d) neko nedarīt bez sadarbības partnera iesaistes. Somija aicināja jebkuru vācu izdevēju, kas ir izdevis kaut ko no Somijas literatūras, veidot pasākumus savam autoram šī gada laikā, piedāvājot segt tikai daļu izmaksu.

Ieguvums no dalības tirgū kā viesu valstij esot jūtams ļoti – vairs neesot nevienam jāstāsta, kas ir Somija un Somijas literatūra, kā arī nav nekā īpaši jāpierunā ārvalstu izdevējus un organizāciju pārstāvjus satikties.

Ļoti svarīgi esot gadu no gada strādāt ar saviem ārvalstu tulkotājiem, jo bez viņiem nenotiks nekas.

Kā praktiskus soļus Strandēna min iespējami ātri saprast, kas būs tirgus aktuālās programmas konkrētajā gadā, un tajās piedalīties. Kā ieguvumu no tirgus viņa uzsver arī tādas profesijas kā “literārais aģents” parādīšanās Somijā – pirms tam šo darbu veikuši atsevišķi cilvēki izdevniecībās, kas kaut ko centās pārdot, taču nedarīja to pietiekami profesionāli.

Somija 5 gadu periodā dalības nodrošināšanai iztērēja gandrīz 4 miljonus eiro. Sākotnējais mērķis censties 1 miljonu no šīs summas piesaistīt ar sponsoru palīdzību esot bijis utopisks un neesot izdevies.

Strandēna iesaka arī saprast plānu, kas notiks pēc Frankfurtes. Somijas valdība esot uzskatījusi, ka literatūra savu naudu dabūjusi, pienācis laiks citām nozarēm. Bet tieši pēc dalības Frankfurtē viss tikai sākas. Sevišķi skumji tas ir beidzies Gruzijai, pēc kuru dalības Frankfurtē kā viesu valstij atbildīgā organizācija tikusi likvidēta.

Pats galvenais tomēr esot: “Neizliecieties par to, kas jūs neesat. Un neaizmirstiet to visu izbaudīt!”

Viesu prezentācijas visiem interesentiem ir pieejamas ŠEIT

Fakti un dati par Frankfurtes grāmatu tirgu