Notiks pirmā jaunās Dziesmu un deju svētku padomes sēde

2017. gada 18. maijā plkst. 15.30 Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (Rīgā, Pils laukumā 4) notiks jaunievēlētās Dziesmu un deju svētku padomes pirmā sēde. Darba kārtībā ir paredzēts ievēlēt jaunās padomes priekšsēdētāju un tā vietnieku, uzklausīt ziņojumus par Mežaparka Lielās estrādes būvniecības procesu un Daugavas stadiona atjaunošanas gaitu, iepazīties ar Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības plāna 2016. - 2018. gadam uzdevumu izpildi 2016. gadā, uzklausīt 2017. gada koprepertuāra apguves skašu rezultātus, kā arī apstiprināt XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku biļešu politikas pamatprincipus.

Par Dziesmu un deju svētku nozīmīgāko norišu vietu - Mežaparka Lielo estrādi un Daugavas stadionu - būvniecības procesiem aicināti ziņot Rīgas domes Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs un VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas Stadions" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte informēs par 2016. gadā īstenoto Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma, t.sk. dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību, kā arī izstrādātajiem normatīvajiem aktiem Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un kopienu aktīvai iesaistei Nemateriālā kultūras mantojuma tālāknodošanā, kā arī Latvijas Republikas simtgadei veltīto XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku sagatavošanu, t.sk. par īstenotajiem vairākiem starpsvētku pasākumiem.

Trīs pavasara mēnešos aktīvi noritējušas arī XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku koprepertuāra skates, kurās piedalījās vairāk nekā 35 000 dalībnieku visā pasaulē – kordziedātāji, deju kolektīvi, folkloras kolektīvi un pūtēju orķestri. LNKC direktore Signe Pujāte iepazīstinās ar koprepertuāra apguves rezultātiem, kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem rādītājiem.

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča informēs par gaidāmo svētku biļešu politiku, t.sk. ielūgumiem un iepriekšējās rezervācijas mehānismu. Iepriekšējā Dziesmu un deju svētku padome akceptēja to, ka ielūgumu skaits uz gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem nepārsniegs 2 % no kopējā biļešu skaita, attiecīgi būtiski palielināsies brīvajā tirdzniecībā pieejamo biļešu skaits. Nākamajos svētkos biļešu cenas plānotas no 2 līdz 65 eiro (dārgākās biļetes tikai atsevišķos sektoros). Skatītāju vietas Daugavas stadionā palielināsies par 100% (no 5000 iepriekš līdz 10000) pēc rekonstrukcijas, savukārt Mežaparka Lielajā estrādē plānotais vietu skaits varētu palielināties par 36% (no 22000 iepriekš līdz 30000) pēc rekonstrukcijas pirmās kārtas.

Jauno padomi veido kultūras ministre Dace Melbārde, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāve, deputāte Inguna Rībena, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietniece Egita Kazeka, un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. Tāpat padomes sastāvā konkursa kārtībā izvēlēti Dziesmu un deju svētku procesā iesaistīto nozaru eksperti, kā arī nevalstisko organizāciju un kultūras centru virzītie pretendenti - koru mūzikas pārstāvji Kaspars Ādamsons un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Indra Ozoliņa un Zanda Mūrniece, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Guntis Kumačevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāve Baiba Vaivare, tautas mūzikas nozares pārstāve Kristīne Ojala, tradicionālās kultūras nozares pārstāve Dina Liepa, profesionālās mūzikas pārstāve Selga Mence, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Mārīte Puriņa. Dziesmu un deju svētku padomes sastāvu un tās priekšsēdētāju saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu apstiprina uz pieciem gadiem, tās locekļi padomē darbojas bez atlīdzības.

Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu. Padomes uzdevumi ir noteikti Dziesmu un deju svētku likumā, tās darbību koordinē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē. Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Papildu informācija:
Inga Vasiļjeva
XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Inga.vasiljeva@lnkc.gov.lv, inga.vinga@gmail.com
29276111
www.lnkc.gov.lv