Vizuālā māksla
Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA atklāj jaunu pastāvīgo ekspozīciju – Antīkās mākslas kabinetu

No 2018. gada 13. aprīļa Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6, Vecrīgā) pastāvīgo ekspozīciju papildinās jauns Antīkās mākslas kabinets, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Senās Grieķijas un Romas monētām, antīkām marmora skulptūrām un Senās Grieķijas keramiku no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

“Ar jaunās ekspozīcijas atklāšanu vēlamies parādīt bagātīgo antīkās kultūras mantojumu, kas uzkrāts mūsu muzejā, pievēršot uzmanību tā saglabāšanai un izpētei, kā arī izcelt antīko artefaktu nozīmi Eiropas kultūras kontekstā. Tā būs apjomīgākā antīkās mākslas ekspozīcija ar vairāk nekā 500 oriģinālpriekšmetiem,” stāsta kabineta koncepcijas autore, Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA krājuma darba vadītāja Baiba Uburģe.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā glabājas Latvijā daudzveidīgākā antīkās mākslas oriģinālpriekšmetu kolekcija – keramikas izstrādājumi, tēlniecības darbi un monētas, kopā ap 1000 darbu, kas darināti laikposmā no 15. gadsimta pr. Kr. līdz 4. gadsimtam. Līdz šim atsevišķi krājuma labākie paraugi ir bijuši redzami kādreizējā Ārzemju mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Rīgas pilī. Telpu un vitrīnu trūkuma dēļ nekad nav tikusi izstādīta monētu kolekcija un lielākā daļa no antīkās keramikas.

Tagad muzeja jaunajās telpās Rīgas Biržā, blakus Senās Ēģiptes zālei, tiks atklāta Senās Grieķijas un Romas mākslas ekspozīcija – Antīkās mākslas kabinets, kas tapis muzeja speciālistu pētnieciskā darba rezultātā. Pēdējo divu gadu laikā ir izstrādāta ekspozīcijas koncepcija, izgatavotas īpašas vitrīnas un podesti, kā arī veikta antīko mākslas darbu kolekcijas priekšmetu restaurācija un konservācija (t. sk. ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu). Kabinetā pirmo reizi publiski būs apskatāma visa monētu kolekcija un tēlniecības darbi, bet keramikas kolekcijas daļa ļaus izsekot galvenajiem antīkās keramikas attīstības posmiem.

Ekspozīcijas veidošanas ilgā un sarežģītā procesa noslēgumu un Antīkās mākslas kabineta atvēršanu apmeklētājiem ir nepieciešams vainagot ar zinātnieku, muzeja akadēmisko sadarbības partneru un citu kultūras mantojuma interesentu tikšanos, lai dalītos ar ekspozīcijas tapšanas gaitā veikto pētījumu rezultātiem, salīdzinātu dažādu Baltijas antīkās mākslas krājumu kontekstus, kā arī pievērstu plašākas sabiedrības uzmanību Latvijā uzkrātajām antīkās mākslas liecībām. Tādēļ kabineta atklāšanu ievadīs zinātniskā konference “Antīkās mākslas kolekcijas. Veidošanās, izpēte, ietekmes”, kas norisināsies Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA 12. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 16.30. Konferencē uzstāsies pētnieki no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Universitātes un Tartu Universitātes Mākslas muzeja, iepazīstinot ar antīkās mākslas kolekciju vēsturi, veidošanos un aktuālākajiem pētījumiem.

Antīkās mākslas kabinets apmeklētājiem būs pieejams Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA pastāvīgajā ekspozīcijā 3. stāvā.

PAPILDU INFORMĀCIJA:
Baiba Uburģe, LNMM / Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA krājuma darba vadītāja
T: (+371) 67 220647, E: Baiba.Uburge@lnmm.lv

INTERNETA RESURSI:
www.lnmm.lv
FACEBOOK: Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA
TWITTER: @MuzejsRigaBirza
INSTAGRAM: @makslasmuzejsrigasbirza
#lnmm
#RigasBirza

Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA / Doma laukums 6, Rīga

DARBA LAIKS:
Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās, sestdienās, svētdienās 10.00–18.00, kase 10.00–17.45
Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.45
Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:
Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.
Pieaugušie: 3,00 EUR
Skolēni: 0,50 EUR
Studenti, pensionāri: 1,50 EUR
Ģimenes biļete (1–2 pieaugušie ar 1–4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): 5,00–7,00 EUR

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Preses materiālu sagatavoja:
Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Preses centra vadītāja
T: (+371) 67 357527
F: (+371) 67 357520
E: pr.service@lnmm.lv
I: www.lnmm.lv
Twitter