Vizuālā māksla
Paralēli. Vija Zariņa. Kaspars Zariņš. 2 personālizstādes

No 2017. gada 6. septembra līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) būs skatāmas divas personālizstādes – Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa projekts “Paralēli”.

PARALĒLI

Kasparam Zariņam ir kāda līdzība, kas parasti tiek stāstīta studentiem: “Iedomājies, ka amats un ideja ir kā divas paralēles, divas līnijas. Mākslinieks ir tas, kas nostājas pa vidu un savieno abas paralēles – kā plusu un mīnusu. Kurā vietā notiks savienojums, atkarīgs no mākslinieka. Mākslinieka prasmei ir jāatbilst idejai. Viņš var ļoti labi saprast formu, tad viņam attiecīgi jāatrod ideja, kas ideāli abas paralēles savieno. Var būt tūkstošiem ideju, bet, ja nav prasmes, nekas nesanāk.”

Atbilstoši to var attiecināt arī uz Viju un Kasparu Zariņiem – viņu dzīves un radošais ritējums plūdis līdzās, katrs no viņiem vienlaikus iemieso gan ideju, gan prasmes, un nevainojami izvietotās pārmiju vietas bagātina otra izteiksmes veidus. Ja gleznotājus var nosacīti iedalīt tajos, kas izmanto camera obscura, – vermēristos, un tajos, kas neizmanto, – džotistos, tad Kaspars sevi pieskaita džotistiem, bet Vija ir Vermēra piekritēja. Abi autori var strādāt blakus, vienā darbnīcā, jo viņi mākslā atraduši katrs savu ceļu, ko nosaka raksturs un iekšējā gleznieciskā struktūra. Tādēļ arī izstādes viņi var rīkot reizē, jo abi ir tik atšķirīgi un pašpietiekami.

VIJA ZARIŅA

Vijas Zariņas pašreizējo interešu lokā ir Latvijas ainava. Tikpat vienkārši kā elpot, ir atrasties dabā, bet gleznot to, atrast savu redzējumu visiem neizdodas. Bieži vien tāpēc, ka uztveri aizēno priekšstati. Nereti vērotāja pieredzē pietiek vietas tikai vienam ainavas tipam – Purvīša ainavai, lai gan skatījums uz dabu pēdējos simts gados arī Latvijā mainījies jau neskaitāmas reizes.

Vija Zariņa jaunajos lielformāta darbos meklē Latvijas ainavas kodu. Par zīmēm mākslinieces kodēšanas sistēmā kļūst debesu atspulgs mežezera ūdens klaidā, rāms upes plūdums, piesātināts ar aizturētu nemieru, cauri koku lapotnes blīvumam vizuļojoša, plašumu sološa gaisma jūras krastā, viļņu izdreijātie smilšu raksti mitrajā pludmalē, pavasarīgas dienas pelēcīgā gaisma applūdušā tīruma klajā. Plašums, gaisma un netveramas tāles. Ēteriskas noskaņas, izsmalcinātas dabas krāsu nianses. Vijai Zariņai reālisms ir asinīs, tomēr panorāmiskās ainavas, kaut arī radušās konkrētu vietu iespaidā, tiecas nojaukt pasaules telpiskos ierobežojumus un kļūst par konkrētu vērtību, nevis konkrētu realitāti.

Izstādē iekļautas divdesmit lielformāta ainavas, kas ir tapušas pēdējā pusotra gada laikā.

KASPARS ZARIŅŠ

Kaspars Zariņs izstādē “Domu šķērsgriezumi” turpina attīstīt pirms diviem gadiem atrasto izteiksmes veidu, kas pirmo reizi bija skatāms izstādē “Simptomi” (2015) Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Rīgas publiku sagaida pārsteigums.

Jauns te ir pilnīgi viss – gan tas, ka mākslinieks audekla vietā izmanto 1,8 mm biezu saplāksni, gan tas, ka otu vietā lieto leņķa slīpmašīnu. Par figūrām un paradoksālu simbolu piepildītiem priekšmetiem pat nerunāsim – tās autora darbus pametušas jau gadus piecus. To vietā – izslīpēti padziļinājumi apļu, ovālu vai amēbu formā, kuros slāni pa slānim atklājas lobītā finiera kārtas. No tām salīmēts saplāksnis, veidojot abstraktas kompozīcijas. Glezniecības un ciļņa apvienojumi, kuros, nošķirtas no realitātes attēlojuma, atklājas domu un enerģijas plūsmas.

Arī izmēri no “lietojamas” gleznas apmēriem sasnieguši divus un pat četrus metrus. Būtisks apvērsums noticis krāsu izmantojumā – eļļu nomainījis akrils, par kuru Kaspars vēl nesen teica: “nekad”; rafinēto krāsu salikumu vietā – krāsa kā pirmelements – kaila un godīga savā tiešumā.

Tomēr, līdzīgi kā Pikaso, kurš astoņas reizes mainīja rokrakstu, paliekot tas pats dižais ģēnijs, arī Kasparam Zariņam šo posmu nevar skatīt atrauti no iepriekšējo gadu radošās darbības. Jaunākie darbi ir mākslinieka uzskatiem un iekšējai kapacitātei konsekventa attīstības fāze. Revolūcionāra un pārsteidzoša gan. Spoža formas un satura vienībā.

ARSENĀLĀ ir apskatāmi darbi no izstādes “Simptomi” un sešas jaunas lielformāta kompozīcijas (4x4 m), kas tapušas pusotra gada laikā.

Apmeklētāju uzmanību noteikti piesaistīs Ģirta Vinniņa video intervijas ar Viju un Kasparu Zariņiem, kas atklāj abu mākslinieku darbu radīšanas procesa noslēpumus. Izstādē tiek demonstrēta arī filma “Skaistums kā paņēmiens”, kuras autori ir Henrieta Verhoustinska un Andrejs Verhoustinskis.

Izstādes laikā tiks atvērtas izdevniecības “Neputns” sagatavotās grāmatas par māksliniekiem. Vijas Zariņas grāmatas teksta autores ir Ieva Rupenheite un Anda Treija, māksliniece – Anna Aizsilniece. Par Kasparu Zariņu rakstus sagatavoja Ieva Rupenheite, Anda Treija un Inga Bunkše. Grāmatas mākslinieks – Armands Zelčs. Fotogrāfi – Normunds Brasliņš, Andrejs Verhoustinskis.

PAR MĀKSLINIEKIEM

Vija Zariņa (1961) beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesora Induļa Zariņa monumentālās glezniecības darbnīcu (1986), profesora Eduarda Kalniņa un profesora Borisa Bērziņa meistardarbnīcu (1989). Izstādēs piedalās kopš 1980. gada, sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes. Darbi atrodas Latvijas Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Valsts Tretjakova galerijas, Krievijas Mākslas fonda, Krievijas Kultūras ministrijas, Tartu Mākslas muzeja krājumā, kā arī neskaitāmās privātajās kolekcijās visā pasaulē.

Vija Zariņa par pedagoģi strādā kopš 1986. gada, Latvijas Mākslas akadēmijā kopš 1999. gada, LMA Glezniecības katedras asociētā profesore kopš 2008. gada.

Kaspars Zariņš (1961) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Induļa Zariņa monumentālās glezniecības darbnīcu (1986). Izstādēs piedalās kopš 1980. gada, sarīkojis 30 personālizstādes. Darbi atrodas daudzu muzeju un fondu krājumos, kā arī privātajās kolekcijās, tai skaitā The Würth Collection un Schwäbisch Hall Vācijā. Darbojies grāmatu grafikā, animācijā, saņēmis Latvijas nacionālā kino balvu “Lielais Kristaps” nominācijā “Labākais animācijas mākslinieks” par animācijas filmu “Vai tu ko teici?” (studija “Dauka”, 2009). Itālijas Republikas Prezidenta ordeņa Al Merito della Repubblica Italiana kavalieris (2004).

Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors kopš 1995. gada, profesors kopš 2008. gada.

Teksts: Inga Bunkše

IZSTĀDES KURATORE:

Inga Bunkše, mākslas zinātniece, žurnāla “Studija” galvenā redaktore

GSM: (+371) 29 489109, E: inga@studija.lv

IZSTĀDES KOORDINATORE:

Velga Pule, LNMM izstāžu zāles ARSENĀLS administratore

T: (+371) 67 357519, E: Velga.Pule@lnmm.lv

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

* visu izstādes laiku ceturtdienās Akcija “Labā diena”:

Iespēja apmeklēt izstādi, maksājot tikai 1,50 EUR!

* 14. septembrī plkst. 18.00 Lekcija “Vērmēriste un džotists –

telpas attēlošanas veidi Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa darbos”:

Stāsta Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa divu personālizstāžu “Paralēli” kuratore, mākslas zinātniece Inga Bunkše

Mākslas vēsture glabā daudzus noslēpumus, un viens no tiem ir – kā trīsdimensionālo telpu attēlot uz audekla, papīra vai citas plakanas virsmas. Mākslas darbi, kas radīti dažādos periodos, sākot no viduslaikiem līdz mūsdienām, ne tikai stāsta par zināšanām, bet arī vēstī, ko vēlējušies paust to autori. Un ceļi, KĀ un KO attēlot, bijuši atšķirīgi. Ja gleznotājus nosacīti var iedalīt tajos, kas izmanto camera obscura, t.i. “vermēristos”, un tajos, kuri to neizmanto, – “džotistos” –, tad Kaspars Zariņš sevi pieskaita “džotistiem”, bet Vija ir Vermēra piekritēja.

Lekcijā ielūkosimies gan mākslas vēstures klasiķu, gan Vijas un Kaspara Zariņu darbos, īpašu uzmanību veltot tam, kādus telpas attēlošanas veidus un metodes mākslinieki izmantojuši.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Ieeja lekcijā bez maksas. Izstādes apskate saskaņā ar cenrādi – 1,50 EUR (ceturtdienas akcijas “Labā diena” ietvaros).

Vietu skaits nav ierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzziņas pie Elīnas Bērziņas, zvanot pa tālruni (+371) 67 716108 vai rakstot uz e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 17. septembrī plkst. 15.00 “Sarunas muzejā”:

Tikšanās ar māksliniekiem Viju un Kasparu Zariņiem, izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Ingu Bunkši

Sarunas laikā abi gleznotāji sniegs ieskatu savu darbu veidošanas norisē, pastāstīs par procesiem, kas noveduši pie rokraksta izmaiņām mākslinieciskās darbības dažādos posmos, kā arī dalīsies ar gleznu stāstiem un vēstījumiem.

Inga Bunkše sarunā vēlas kopīgi noskaidrot, kāpēc, piemēram, ar krāsu noklātā saplāksnī apļu, ovālu vai amēbu formā izslīpētu padziļinājumu abstraktas Kaspara Zariņa kompozīcijas, par kurām skatītājiem dažkārt izsprūk jautājums: “Vai tā ir māksla?”, tomēr IR māksla. Tāpat izstādes kuratore plāno, aplūkojot Vijas Zariņas lielformāta ainavas, šķetināt jautājumu par latviskās ainavas kodu.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā, kas piedāvā unikālu iespēju daudzpusīgāk un dziļāk iepazīt jaunākās izstādes un dažādus ar tām kontekstuāli saistītus jautājumus. Klausoties interesantā stāstījumā un iesaistoties diskusijā, ne vien apmeklētāji, bet arī sarunu īpašie viesi – mākslinieki, dizaineri, izstāžu kuratori, mākslas vēsturnieki, filozofi u.c. – sev un citiem atklāj daudz jauna par mākslas un kultūras vērtībām un aktualitātēm.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

* 21. septembrī plkst. 17.00 Mākslas darbnīca bērniem ar gleznotāju Viju Zariņu:

Darbnīcas sākumā bērni dosies izzinošā ekskursijā kopā ar mākslinieci Viju Zariņu, lai iepazītos ar eksponēto darbu elementiem – krāsām, faktūrām, tehnikām, simboliem – un to stāstiem. Nodarbības otrajā daļā paredzēta radoša darbošanās gleznotājas vadībā.

Mērķauditorija: bērni.

Materiāli līdzi ņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas.

Nodarbības ilgums: aptuveni 1,5 stunda.

Darbnīcas cena: 2,00 EUR no personas.

Dalībnieku skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 23. septembrī, plkst. 12.30 Sietspiedes darbnīca:

7. oktobrī, LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS aicina ikvienu apgūt auduma apdrukas jeb sietspiedes

21. oktobrī tehnikas pamatus. Nodarbībā katrs varēs personalizēt līdzpaņemtus tekstila priekšmetus, uz tiem uzdrukājot attēlus ar kādu no ekspozīcijas vai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma darbiem.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Materiāli līdzi ņemšanai: savs apģērba gabals vai aksesuārs no gluda dabīga auduma, ko apdrukāt. Muzejs piedāvā auduma krāsas un sietus apdrukai.

Nodarbības ilgums: aptuveni 1 stunda.

Darbnīcas cena: 2,00 EUR par katru apdruku.

Dalībnieku skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 28. septembrī plkst. 17.00 Mākslas darbnīca bērniem ar gleznotāju Kasparu Zariņu:

Darbnīcas sākumā bērni dosies izzinošā ekskursijā kopā ar mākslinieku Kasparu Zariņu, lai iepazītos ar eksponēto darbu elementiem – krāsām, faktūrām, tehnikām, simboliem – un to stāstiem. Nodarbības otrajā daļā paredzēta radoša darbošanās gleznotāja vadībā.

Mērķauditorija: bērni.

Materiāli līdzi ņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas.

Nodarbības ilgums: aptuveni 1,5 stunda.

Darbnīcas cena: 2,00 EUR no personas.

Dalībnieku skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 5. oktobrī plkst. 18.00 Mākslinieces Vijas Zariņas gleznošanas meistarklase:

Mākslinieces Vijas Zariņas meistarklase sniedz iespēju jauniešiem, pieaugušajiem un senioriem praktiski apgūt noteiktas glezniecības tehnikas un detaļas. Tēmas: Kā rodas idejas? Kas ir svarīgs mākslā? Amata prasme un māksla.

Nodarbība sāksies ar īsu sarunu un dažu darbu analīzi, atklājot to idejas un pievēršot uzmanību kompozīcijām un formām. Meistarklase turpināsies dalībniekiem mākslinieces vadībā izvēloties darba krāsas un formātu, kā arī kopīgi analizējot savus gleznojumus mūsdienu mākslas aktualitāšu kontekstā.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Materiāli līdzi ņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas.

Nodarbības ilgums: aptuveni 1,5 stunda.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Dalībnieku skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 19. oktobrī plkst. 18.00 Mākslinieka Kaspara Zariņa gleznošanas meistarklase:

Mākslinieka Kaspara Zariņa meistarklase sniedz iespēju jauniešiem, pieaugušajiem un senioriem praktiski apgūt noteiktas glezniecības tehnikas un detaļas. Tēmas: Kā rodas idejas? Kas ir svarīgs mākslā? Amata prasme un māksla.

Nodarbība sāksies ar īsu sarunu un dažu darbu analīzi, atklājot to idejas un pievēršot uzmanību kompozīcijām un formām. Meistarklase turpināsies dalībniekiem mākslinieka vadībā izvēloties darba krāsas un formātu, kā arī kopīgi analizējot savus gleznojumus mūsdienu mākslas aktualitāšu kontekstā.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Materiāli līdzi ņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas.

Nodarbības ilgums: aptuveni 1,5 stunda.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Dalībnieku skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

* 26. oktobrī plkst. 18.00 Kultūras un izklaides programma “Ars Rezumē”: Raimonda Tiguļa koncerts

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Ieeja koncertā bez maksas. Ieeja izstādē – 1,50 EUR (akcijas “Labā diena” ietvaros).

Vietu skaits ierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzziņas pie Elīnas Bērziņas, zvanot pa tālruni (+371) 67 716108 vai rakstot uz e-pastu arsenals@lnmm.lv.

INTERNETA RESURSI:

www.lnmm.lv

FACEBOOK: Izstāžu zāle Arsenāls

TWITTER: @LNMM_ARSENALS

INSTAGRAM: @arsenalslnmm

#lnmm

LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS / Torņa iela 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, piektdienās 11.00–18.00, kase 11.00–17.45

Ceturtdienās 11.00–20.00, kase 11.00–19.45

Sestdienās, svētdienās 12.00–17.00, kase 12.00–16.45

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pieaugušie: 3,50 EUR

Skolēni, studenti, pensionāri 2,00 EUR

Ģimenes biļete (1–2 pieaugušie ar 1–4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): 4,00–6,00 EUR

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Preses materiālu sagatavoja:
Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Preses centra vadītāja
T: (+371) 67 357527
F: (+371) 67 357520
E: pr.service@lnmm.lv
I: www.lnmm.lv
Twitter: www.twitter.com/lnmm_muzejs