Vizuālā māksla
Paula Zariņa - Zēmane. The Still Point of the Turning World / Bangojošās pasaules miera punkts

Izstādes atklāšana 2017. gada 20. jūlijā plkst. 18.00

No 2017. gada 21. jūlija līdz 20. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) būs skatāma Paulas Zariņas-Zēmanes personālizstāde “The Still Point of the Turning World / Bangojošās pasaules miera punkts”.

Impulsu šāda tēlaina izstādes nosaukuma izvēlei gleznotājai Paulai Zariņai-Zēmanei devis amerikāņu-angļu literāta un dramaturga Tomasa Stērnsa Eliota (Thomas Stearns Eliot, 1888–1965) dzejoļu krājums “Četri kvarteti” (1943). Tajā lasāma frāze par kādu līdzsvara punktu, kurā visas pasaules pretrunas satiekas harmonijā. Paulas Zariņas-Zēmanes gadījumā bangojošās pasaules miera punkts rodams katrā no darbiem, kuros ir meklēts starpstāvoklis garīgajai un zemes pasaulei. Pārāk liela kustība padara mūs uztrauktus, turpretī nevirzīšanās uz priekšu liek garlaikoties. Māksliniece glezno vietas, kas sniedz cilvēkam iespēju baudīt klusumu un mieru – pat tad, ja pasaule apkārt griežas ātrāk nekā jebkad.

Paulas Zariņas-Zēmanes jaunākie darbi attālinās no dabas atveidojuma, ļaujot skatītāja iztēlei līdzdarboties arvien vairāk. Tās ir autores ainavās uztvertās asociācijas – mistiski brīži, īstenoti lielformāta tonāli jutīgās eļļas gleznās, kurās ik pa laikam ienāk kāds tēls. Ikviens triepiens ir kā emocionāls, bet mērķtiecīgs process, kas piepilda audeklu ar smalkām, pat reizēm nemanāmām piedzīvoto mirkļu refleksijām, radot bezgalīgu un dziļu apziņas plūdumu.

PAR MĀKSLINIECI

Paula Zariņa-Zēmane (1988) ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūru Glezniecības nodaļā. Viņai notikušas vairākas nozīmīgas personālizstādes galerijā “Māksla XO”, kā arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un fonda “Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā. 2016. gadā autores darbi bija skatāmi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS projekta “Spriedze. Jaunie Latvijas glezniecībā III” ietvaros, kā arī Cēsu Mākslas festivāla izstādē “Laikmetīgā ainava” Vecajā alus brūzī.

IZSTĀDES KURATORE:

Līna Birzaka-Priekule, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore,

izstāžu zāles ARSENĀLS Radošās darbnīcas vadītāja

T: (+371) 67 716115, E: Lina.Priekule@lnmm.lv

INTERNETA RESURSI:

www.lnmm.lv

FACEBOOK: Izstāžu zāle Arsenāls

TWITTER: @LNMM_ARSENALS

INSTAGRAM: @arsenalslnmm

#lnmm

LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS / Torņa iela 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, piektdienās 11.00–18.00, kase 11.00–17.45

Ceturtdienās 11.00–20.00, kase 11.00–19.45

Sestdienās, svētdienās 12.00–17.00, kase 12.00–16.45

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pieaugušie: 1,50 EUR

Skolēni, studenti, pensionāri 1,00 EUR

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Preses materiālu sagatavoja:
Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Preses centra vadītāja
T: (+371) 67 357527
F: (+371) 67 357520
E: pr.service@lnmm.lv
I: www.lnmm.lv
Twitter: www.twitter.com/lnmm_muzejs