Autortiesības
Jauni noteikumi par pieejamību grāmatām personām ar redzes traucējumiem

Pagājušajā nedēļā spēkā stājušies divi jauni Eiropas Savienības tiesību akti -

Eiropas Savienības (ES) direktīva (ES) 2017/1564 par dažiem atļautiem ar autortiesībām aizsargātu darbu un blakustiesību objektu izmantošanas veidiem tādu personu interesēs, kas ir neredzīgas, ar redzes traucējumiem vai ar drukas lasītnespēju un

Eiropas Savienības regula (ES) 2017/1563 par to, kā iepriekš norādīto personu interesēs notiek ES un trešo valstu pārrobežu apmaiņa ar šo darbu un blakustiesību objektu kopijām pieejamā formātā.

Direktīvas un regulas mērķis ir Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Marrākešas līguma īstenošana. Ar direktīvu un regulu ES tiesību aktos tiks ieviests jauns obligāts autortiesību izņēmums, kas ļaus labuma guvējiem un pilnvarotām organizācijām izgatavot autordarbu kopijas pieejamā formātā (piemēram, Braila rakstā, audiogrāmatas veidā un lielburtu iespiedumā) un izplatīt vai tās ES un trešās valstīs, kuras ir Marrākešas līguma puses.

Direktīvas noteikumi ES dalībvalstīm nacionālajos likumos jāievieš līdz 2018.gada 11.oktobrim, savukārt regulas noteikumi visās dalībvalstīs jāsāk piemērot vienlaikus – no 2018.gada 12.oktobra.