Cirks
Attēls

Ar Igaunijas kultūrkapitāla fonda starpniecību tika organizēts konkurss 2020. gada pieteikumiem. Kopīgajiem kultūras projektiem, kuros piedalījās Baltijas valstis, tika piešķirti 300 000 eiro. Kopumā tika atbalstīti 8 projekti izpildītājmākslas, literatūras, arhitektūras un dizaina jomā. Konkursa finansējums 2020. gadam bija 300 000 eiro, no kuriem katra Baltijas valsts ieguldīja 100 000 eiro.

Konkursā tika iesniegti 20 pieteikumi, pieprasot kopējo finansējumu EUR 1 158 075 apmērā. Ragnars Siils, Baltijas Kultūras fonda ekspertu komitejas vadītājs, atzina, ka, vērtējot projektus, iesniegto projektu kopējā daudzveidība un partnerattiecību kvalitāte bijusi iespaidīga. Tajā pašā laikā šogad daudzas aktivitātes saistītas ar notikumiem, kas norisināsies Baltijas valstīs. “Baltijas Kultūras fonda statūtos ir teikts, ka tikai izņēmuma gadījumos var atbalstīt notikumus trijās Baltijas valstīs, ja tiem ir ļoti īpaša starptautiskā dimensija ar Baltijas fokusu. Ekspertu komiteja konstatēja, ka papildus projektiem, kas plānoti ārpus Baltijas, ir maz tādu, kas ir pārliecinošāki par pasākumiem Baltijas valstīs,» piebilda Siils. Lielākā daļa atbalstīto projektu aktivitātes plānotas 2021. gadā, kas, cerams, ļaus partneriem īstenot projektus, kā plānots, neraugoties uz pašreizējo globālo krīzi.

55 000 eiro tika piešķirti Igaunijas fondam NUKU, kas kopējā sadarbībā ar Lietuvas Viļņas teātri “Lele” un ASSISTEJ Latvijas Nacionālo centru organizēs teātra festivālu “Baltic visual Theatre Showcase”, vērtu vārtus vietējam teātra tirgum starptautiskajā arēnā. Festivāls notiks 2021. gada maijā Tallinā.

“Baltijas stāsti: kultūra. Vieta. “Identitāte”” – projekts, kas popularizē jaunus, uz kultūru virzītus attīstības projektus Baltijas valstīs, saņēma finansējumu 25 000 eiro apmērā. Projektu vada Latvijas Urbānais institūts, tā partneri ir Igaunijas Linnalabor un NVO Lasnaidee, Lietuvas Veiktspējas dizaina asociācija un Eiropas Humanitāro zinātņu universitāte. Projekts notiek Baltijas valstīs un Somijā (Helsinkos). Izstādes atklāšana notiks 2021. gadā no janvāra līdz aprīlim.

25 000 eiro finansējums tika piešķirts kopīgajam projektam “Portable Landscapes”, sarunu, diskusiju un performanču programmai no Baltijas, kurā piedalīsies Latvijas laikmetīgās mākslas centrs, Lietuvas MO muzejs un Igaunijas Kai mākslas centrs. Projekts popularizēs laikmetīgo mākslu, teorijas par jaunāko mākslas vēsturi ar performancēm un sarunām Stokholmā, Parīzē un Berlīnē. Projekta galvenie notikumi notiks no 2020. gada rudens līdz 2021. gada pavasarim.

Ar 45 000 eiro lielu finansējumu VSAA Rīgas cirks kopā ar Lietuvas Mākslas poligrāfijas namu un Latvijas Igaunijas cirka attīstības centru veicinās Baltijas laikmetīgā cirka mākslinieku kapacitāti starptautiskās koncertturnejās projekta “Baltijas cirks ceļā” ietvaros. Pasākumi tiks rīkoti ne tikai Apvienotajā Karalistē (Bristolē), Vācijā (Berlīnē), Zviedrijā (Gēteborgā), bet arī trijās Baltijas valstīs. Izrādes Baltijas valstīs sāksies 2021. gada jūlijā un turnejas iepriekšminētajās valstīs ilgs līdz 2021. gada oktobrim.

Igaunijas biedrība “Academia Gustaviana”, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs un Lietuvas galerija “Meno Parkas”, prezentēs mūsdienu Baltijas vizuālo mākslu starptautiskai auditorijai un veidos jaunus kontaktus Baltijas mākslas festivālā “High Voltage” Manhetenā, Ņujorkā. Šajā gadījumā piešķīrums ir 35 000 eiro. Izstāde Ņujorkā tiks atklāta 2020. gada decembrī.

Lietuvas Rakstnieku savienība kopā ar Igaunijas un Latvijas Rakstnieku savienību pārstāvēs Baltijas valstu izcilākos autorus, māksliniekus un izdevējus starptautiskajā sabiedrībā, koncentrējot literāro organizāciju, izdevēju, rakstnieku un tulkotāju sadarbības spēkus vienotam izdevumam. “Baltic Review” būs izdevums, kas tiks prezentēts Frankfurtes grāmatu gadatirgū Vācijā 2021. gada oktobrī. Projekts saņēma finansējumu 40 000 eiro apmērā.

“Tactile Baltics” – kopprojektam, kurā piedalīsies Igaunijas MTÜ NID, Lietuvas Dizaina forums un NVO Latvijas Dizaina centrs un kas Baltijas dizainu padarīs starptautiski redzamu Londonā, tika piešķirti 50 000 eiro. Pasākumi tiks prezentēti Londonas Dizaina festivālā 2021. gada septembrī.

Igaunijas Arhitektūras centrs, Lietuvas Mākslas un izglītības centrs “Rupert” un Latvijas Arhitektu birojs NRJA saņēma 25 000 eiro sadarbības platformas “Baltijas sadarbība Venēcijas arhitektūras biennālē 2020” izveidei Igaunijas, Lietuvas un Latvijas arhitektiem. Šobrīd krīzes dēļ biennāle ir atlikta un pārcelta uz 2020. gada oktobri - novembri.

Baltijas Kultūras fonda, kas dibināts 2018. gadā, mērķis ir veicināt Baltijas valstu kultūras sadarbību un stiprināt igauņu, latviešu un lietuviešu kultūras starptautiskos sakarus, īstenojot kopīgus kultūras projektus un pasākumus. Finansējumu konkursa kārtībā piešķir katru gadu, nākamais pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2021. gada 20. februāris.

Baltijas Kultūras fonds īpaši atbalsta inovatīvus kultūras pasākumus ārpus Baltijas valstīm, piemēram, koncertus, izstādes, festivālus, izrādes, starptautiskus pasākumus, kā arī showcase un forumus, kas veicina kultūras starptautisko sakaru attīstību.

Fonds organizē konkursus trīs gadu rotācijā starp Baltijas valstīm; Igaunijas kultūrkapitāla fonds ir pirmais, kas koordinē fonda darbību. Projektu pieteikumus izvērtē ekspertu komiteja sešu speciālistu sastāvā, kas pārstāv visas Baltijas valstis.