Kultūras pieminekļi
Francijas Republikas Kultūras ministra vēstule kultūras ministrei Dacei Melbārdei

Francijas Republikas Kultūras ministra Franka Rīstera (M. Franck Riester) vēstule
Dacei Melbārdes kundzei
Latvijas Republikas Kultūras ministrei

Parīzē, 2019.gada 2.maijā

 

Cienījamā ministres kundze,

Es vēlos paust Jums sirsnīgu pateicību par draudzības un atbalsta apliecinājumiem, kurus nosūtījāt man pēc traģiskā negadījuma, kas izpostīja Parīzes Dievmātes katedrāli 2019.gada 15.aprīlī.

Starptautiskā solidaritāte, kas tika pausta nevējoties, francūžu vidū raisīja spēcīgas emocijas, kuras bija lepnuma un nākotnes cerību pilnas. Es vēlos paust savu gandarījumu par visām brālīgajām vēstīm, kā arī par iniciatīvām, kuras uzsākuši Jūsu līdzpilsoņi, lai palīdzētu mums pārvarēt šo pārbaudījumu.

Parīzes Dievmātes katedrāle, kas ir ārkārtējs arhitektūras šedevrs un simbolisks Parīzes piemineklis, ir arī kopējā humānisma simbols un daļa visā pasaulē. Visi tie, kuriem ir bijusi iespēja apmeklēt katedrāli, ir pieredzējuši īpašas attiecības ar to - vai šīs attiecības būtu garīgas vai estētiskas, kulturālas vai vēsturiskas.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir nospraudis mērķi atjaunot Parīzes Dievmātes katedrāli piecu gadu laikā. Tas ir kopīgs izaicinājums, kas uzliek mums pienākumus. Kultūras ministrija būs pilnībā mobilizējusies šim projektam, lai atdotu katedrālei spozmi, ko tā izstaro vairākus gadsimtus, tādejādi ļaujot arī nākamajām paaudzēm apmeklēt un apbrīnot šo unikālo kultūras mantojumu.

Šajā kontekstā Žans-Īvs Ledriāns (Jean-Yves Le Drian), Eiropas un Ārlietu ministrs, ir norīkojis Stanislas de Labulē kungu (Stanislas de Laboulaye) par vēstnieku, kas atbildīgs par līdzekļu vākšanu Dievmātes katedrāles atjaunošanai, lai koordinētu starptautiskos piedāvājumus, kas saistīti ar Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu. Viņš strādās ciešā sadarbībā ar Kultūras ministrijas komandām.

Ar Jūsu starpniecību es vēlreiz paužu siltākos pateicības vārdus latviešiem, kuri dalījās savās skumjās un piesaistē Parīzes Dievmātes katedrālei. Ziniet, ka francūžus ļoti aizkustināja šis atbalsts.

Es lūdzu, Jūs, Ministres kundze, pieņemt manas dziļākās cieņas apliecinājumus.

 

Franks Rīsters
(Franck Riester)