Muzeji
Benitas Plezeres zīmējums

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā plkst. 14.00 Latvijas Okupācijas muzejs tiešsaistes pasākumā atvērs grāmatu “Ar bērna acīm”. Izdevums veidots, izmantojot divu 1949. gada deportācijas piedzīvojušu cilvēku – Benitas Eglītes, dzim. Plezeres un Andas Līces liecības, atmiņas un pārdomas.

Grāmatā publicētie Benitas zīmējumi ar paskaidrojumiem, kas ar bērna skatījumu atklāj dzīvi izsūtījumā no 1949. līdz 1956. gadam, ir papildināti ar viņas 2016. gadā Latvijas Okupācijas muzejam sniegtās intervijas fragmentiem. Dzejnieces Andas Līces pārdomas tapušas 2020. gadā, iedvesmojoties no Benitas zīmējumiem un teksta, savijot tos ar pašas piedzīvoto.

1949. gada 25. martā Benitas Plezeres ģimene, tāpat kā tūkstošiem citu Latvijas ģimeņu, bruņotu sargu pavadībā sāka ceļu no mājām Anneniekos uz Sibīriju. Benitai tad bija 11 ar pusi gadi un tur – svešumā, badā un aukstumā viņa izdzīvoja savu bērnību. Plezerus atbrīvoja 1956. gada 12. oktobrī – tieši Benitas dzimšanas dienā.

Grāmatā publicētos zīmējumus par izsūtīšanu Benita sāka zīmēt pēc atmiņas jau 1949. gada maijā. Zīmējumi kā vēstules bieži tika sūtīti tuviniekiem Latvijā. Krustmāte saņemtos zīmējumus slēpa mājas bēniņos. Benitas mamma zīmējumus numurēja, saglabāja un atgriežoties atveda uz Latviju. Šobrīd zīmējumi glabājas Latvijas Okupācijas muzeja krājumā.

Kad 2006. gada 19. oktobrī Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II viesojās Latvijā un apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, viņa gribēja satikt cilvēkus, kas bija izdzīvojuši holokaustu un deportācijas. Tā viņa uz brīdi iepazinās arī ar Benitu un viņas Sibīrijas stāstu. Benitai līdzi bija viņas vienpadsmitgadīgā mazmeita Estere, kurai arī patīkot zīmēt.

Grāmatas atklāšana notiks Zoom platformā un Latvijas Okupācijas muzeja Facebook lapas tiešraidē. Piedalīties aicināti visi interesenti!

 

 

Informāciju sagatavoja:
Inese Jansone
Latvijas Okupācijas muzeja
Sabiedrisko lietu vadītāja
Tālr.: 28690464
www.okupacijasmuzejs.lv