2021. gada Dienrādis aicinās vīriešus uzvilkt tautastērpu

Novembra nogalē Latvijas Nacionālais kultūras centrs laidīs klajā 2021. gada sienas kalendāru jeb Dienrādi, kurā šoreiz piedāvās skatīt etnogrāfisko vīriešu tautastērpu mūsdienu kontekstā.

Dienrāža lappusēs tautastērpos ģērbušies vīrieši apdzīvo atjaunoto Mežaparka Lielo estrādi, kas Nila Viļņa fotogrāfijās pārtop teju sirreālā vidē, un tautastērpu valkātāji – mūsdienīgos latviešu tautas brīnumu pasaku varoņos. Dienrādim tekstus rakstījusi un pasakas piemeklējusi apģērba vēstures pētniece Ieva Pīgozne.

Šis ir jau sestais projekta “Katram savu tautastērpu” ietvarā veidotais Dienrādis, ko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izdod ar mērķi popularizēt latviešu tautastērpa nēsāšanas tradīciju un stāstīt par tautastērpa komplektāciju. 2021. gadā Dienrādis aicina vīriešus uzvilkt tautastērpu dažādās godu reizēs, lai tautastērpa valkāšana kļūst par katra vīrieša lepnumu.

Dienrādis būs pieejams Latvijas lielākajās grāmatnīcās un to interneta veikalos no decembra. Plašāka informācija par izdevuma tirdzniecību tiks publicēta LNKC tīmekļvietnē www.lnkc.gov.lv un sociālajos tīklos.

Līdz 30.novembrim “Galerijā Centrs” Vecrīgā, Audēju ielā 16 interesenti aicināti aplūkot Dienrādī iekļauto lielformāta fotogrāfiju izstādi.

LNKC pateicas Tautas tērpu centram “Senā klēts” par tērpiem, SIA “Rīgas meži” par fotosesijas vietu, Tautas deju ansamblim “Teiksma”, Nilam Vilnim un viņa asistentam Kārlim Leilandam, Ievai Pīgoznei, modeļiem: Reinim Rešetinam, Naurim Miķelim Gobam, Paulam Rubenam, Dāvim Ērglim un Matīsam Zīlānam.

 

Informāciju sagatavoja:
Lana Kazlauskiene
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26407922
Lana.kazlauskiene@lnkc.gov.lv
www.lnkc.gov.lv