ERAF
Precizē noteikumus, kas nosaka prasības ERAF finansējuma saņemšanai nozīmīga kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai

Šodien, 27. februārī, Ministru kabinetā apstiprināti grozījumi 2016. gada 24. maija noteikumos nr. 322 „„Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena „Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” (turpmāk – 5.5.1.SAM) īstenošanas noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 322).

Tā kā ir uzsākta 5.5.1.SAM III kārtas ieviešana, kuras īstenošanas kārtību nosaka atsevišķi Ministru kabineta noteikumi, kas pieņemti 2017. gada 24. oktobrī (skat. šeit), šodien apstiprinātajos grozījumos tehniski precizēts, ka MK noteikumi Nr.322 nosaka tieši kārtību, kādā ievieš 5.5.1.SAM I un II atlases kārtu.

Tāpat ar grozījumiem tehniski tiek precizēti valsts atbalsta komercdarbībai saņemšanas un projekta uzraudzības nosacījumi, kā arī ir veikti precizējumi, lai arī jaundibinātiem muzejiem atbilstoši grozījumiem Muzeju likumā būtu iespējams izpildīt MK noteikumos Nr.322 noteiktās muzeju akreditācijas prasības.

5.5.1.SAM mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt pašvaldību attīstības programmās balstītu nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, attīstīt esošās funkcijas un piedāvāt jaunradītus pakalpojumus kultūras un dabas mantojuma objektos, nodrošinot investīciju ilgtspēju un ietekmi uz nozīmīgu kultūras un dabas mantojuma objektu sociālekonomiskā potenciāla attīstību un integrāciju vietējās ekonomikas struktūrā. MK noteikumi Nr. 322 nosaka kārtību, kādā īsteno 5.5.1 SAM, tam pieejamo finansējumu, prasības projektu iesniedzējam un sadarbības partnerim, atbalstāmo darbību un izmaksu attiecināmības nosacījumus un citus būtiskus nosacījumus Eiropas Reģionālās attīstības fonda investīciju ieguldījumiem.

5.5.1.SAM I un II atlases kārtas ietvaros plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir ne mazāk kā 41 400 654 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums granta veidā ne vairāk kā 35 190 555 eiro un nacionālais finansējums (valsts budžeta finansējums, pašvaldības finansējums un privātais finansējums) ne mazāk kā 6 210 099 eiro. I un II kārtas ietvaros paredzēts saglabāt, aizsargāt un attīstīt teju 60 kultūras un dabas mantojuma objektus visā Latvijā.

Informāciju sagatavoja:
Inita Kabanova
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa
Referente
67330254
Inita.Kabanova@km.gov.lv