Kultūrizglītība
Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola” ieguvusi profesionālās izglītības kompetences centra statusu

16. maija Ministru kabineta izbraukuma sēdē Latgalē Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolai „Saules skola” tika piešķirts profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) statuss. PIKC statuss skolai paredzēts no mācību gada sākuma - š.g. 1.septembra.

PIKC statusa iegūšana veicinās izglītības kvalitāti, sekmēs esošo metodisko darbību, veicinās audzēkņu un pedagogu līdzdalību nacionālos un starptautiskos pasākumos. „Saules skola” lielu uzsvaru liek arī uz mācību procesam ļoti svarīgo sadarbību ar darba devējiem un darba vidi.

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolai „Saules skola” no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem ir indikatīvi iezīmēts finansējums 2 497 325 eiro apmērā esošās infrastruktūras modernizācijas 2. kārtai un izglītības programmu materiāltehniskās bāzes modernizācijai*. Projekta rezultātā paredzēts pabeigt iepriekš uzsākto vidusskolas ēkas Saules ielā 6/8 renovāciju, izveidot vidusskolas mācību un koplietošanas telpu bloku, pārbūvēt ēku Saules ielā 2, pielāgojot telpas vidējai profesionālajai izglītībai un metodiskajam centram, kā arī iekārtot dabaszinātņu kabinetu un iegādāties multimediju dizaina izglītības programmas aprīkojumu.

„Saules skola” ir Daugavpils pilsētas dibināta un atrodas Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes padotībā. Tajā šobrīd mācās 410 audzēkņi, tiek īstenotas 13 profesionālās vidējās izglītības programmas, kā arī profesionālās ievirzes izglītības programma un pieaugušo izglītības un tālākizglītības programmas.

Paralēli esošajām izglītības programmām (apģērbu dizains, foto dizains, interjera dizains, koka izstrādājumu dizains, reklāmas dizains un tekstilizstrādājumu dizains) vidusskolā ir plānota jaunas – multimediju dizaina – izglītības programmas uzsākšana.

Uzziņai:

Profesionālās vidējās kultūrizglītības tīkla attīstības koncepcija paredz veicināt izcilību veidošanu un konkurētspēju kultūrizglītībā, kā arī stiprināt mākslas un mūzikas vidusskolas Latvijas reģionos. PIKC statusa būtība ir profesionālās izglītības izcilības nostiprināšana un turpmāka attīstība. Kultūrizglītības kompetences centri tiek plānoti kā izglītības iestādes, kas papildu kvalitatīvam izglītības procesam nodrošina metodisko darbību, mācību līdzekļu izveidi, tālākizglītību, veicina audzēkņu un pedagogu līdzdalību nacionālos un starptautiskos pasākumos, kā arī stiprina saikni ar nākamajiem darba devējiem un darba vidi.

Šobrīd Kultūras ministrijas padotībā ir izveidoti 4 kultūrizglītības kompetences centri. Divi no tiem Rīgā – Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola un Nacionālā Mākslu vidusskola, kurā kā divas atsevišķas struktūrvienības apvienojušās Rīgas Doma kora skola un Jaņa Rozentāla mākslas skola, kā arī pievienošanās procesu Nacionālajai Mākslu vidusskolai uzsākušas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskola un Rīgas Horeogrāfijas skola. Divi profesionālās izglītības kompetences centri izveidoti reģionos – Ventspils Mūzikas vidusskola un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, kurā kā divas atsevišķas struktūrvienības apvienojušās Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola un Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola.

* Saskaņā ar Ministru kabineta 2016.gada 19.aprīļa noteikumiem Nr.249 „Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 8.1.3.specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaitu” īstenošanas noteikumi”

Plašāka informācija un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par profesionālās izglītības kompetences centru veidošanas procesu

 

Papildu informācija:
Baiba Beinaroviča
Latvijas Nacionālā kultūras centra vecākā referente
67356284
Baiba.Beinarovica@lnkc.gov.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Dace Vizule
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste
67330306
Dace.Vizule@km.gov.lv